Raad van State


woensdag 25 februari 2009
Zitting over de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp van het terrein nabij Sportpark Centrum als hondenuitrenterrein. Onder meer voetbalvereniging RKDEO is het niet eens met de aanwijzing en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. RKDEO heeft een aantal voetbalvelden op het sportpark. De voetbalvereniging is bang dat de honden die worden uitgelaten ook over de voetbalvelden gaan lopen. Een eerder beroep van RKDEO is in juli 2008 door de rechtbank van Den Haag ongegrond verklaard. (zaaknummer 200806471/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
10.45 uur
wethouders van Waalwijk om een bouwvergunning te verlenen aan Jachthaven Scharloo voor het bouwen van vlonders bij een tweetal percelen aan de Scharlo in Waspik. Het college had aanvankelijk de vergunning verleend, maar heeft deze naar aanleiding van bezwaren van omwonenden alsnog geweigerd. Volgens het college zou de jachthaven met die vlonders illegaal worden uitgebreid. De jachthaven is het niet eens met de weigering. Volgens hem dienen de vlonders als erfafscheiding en niet als aanlegsteiger. De jachthaven wil hiermee voorkomen dat boten die buiten de jachthaven aanmeren de toegang naar de haven belemmeren. De rechtbank in Breda heeft een eerder beroep van de jachthaven gegrond verklaard en de vlonders aangemerkt als erfafscheiding. Het college is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805264/1)

11.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, waarbij in december 2006 te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van een gebouw aan de Nijmegenstraat in Rotterdam. Het college is hiertoe overgaan, omdat het gebouw vanaf de zomer van 2006 werd gekraakt. De leefbaarheid werd bedreigd en de veiligheid was in gevaar vanwege de staat waarin het pand verkeerde, aldus het college. Het gebouw moest binnen drie dagen door de eigenaar van het pand, Koninklijke Reesink N.V., ontruimd worden. De eigenaar is het niet eens met de bestuursdwangaanschrijving en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in mei 2008 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 200805240/1)