Ingezonden persbericht


Persbericht

20 februari 2009

GEMEENTE OEFENT NIEUWE HOOGWATER VOORZIENING

De gemeente Deventer gaat gebruik maken van een nieuwe methode om bij overstromingen te voorkomen dat het water de binnenstad in kan stromen. Om het toepassen van deze nieuwe methode te oefenen, wordt op 25 februari de Duimpoort afgesloten.

De gemeente Deventer heeft een draaiboek 'hoog water'. Daarin staat welke maatregelen getroffen moeten worden getroffen wanneer het water in de IJssel sterk gaat stijgen en er een overstromingsrisico ontstaat. De Welle overstroomt bij een waterstand van meer dan 6,5 +m NAP. Het water stroomt verder de stad in bij een waterstand van 7 meter +NAP. Wanneer dat dreigt te gebeuren, sluit de gemeente o.a. de doorgang bij de Duimpoort af. Daarvoor is een nieuwe methode ontwikkelt waarbij gebruik gemaakt wordt van aan elkaar verbonden 'big bags'. Om ervaring op te doen met deze werkwijze, gaat de gemeente op woensdag 25 februari met deze nieuwe constructie een test uitvoeren.

Wanneer het water verder stijgt dan zeven meter, wordt een groter gedeelte van de Welle op deze nieuwe wijze afgesloten.

Waar nodig worden er tijdens de oefening omleidingen aangegeven met borden.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht