Ingezonden persbericht


Persbericht
3 februari 2009

Jeroen Doorenweerd in De Lakenhal en Scheltema

Vanaf 25 februari gaan Museum De Lakenhal en Scheltema een avontuur aan met Jeroen Doorenweerd. Een avontuur met één schilderij van Jan van Goyen en 2000 LP's klassieke muziek in het museum. En een avontuur met de stilte van meditatie en het lawaai van rauwe rockmuziek in gebouw Scheltema. De aanleiding van deze presentatie vormde het verschijnen van de eerste monografie van Jeroen Doorenweerd, bij NAi uitgevers. Deze publicatie biedt een overzicht van de belangrijkste projecten van de afgelopen 18 jaar.

Jeroen Doorenweerd (1962, Terneuzen) is vooral bekend door zijn projecten in de publieke ruimte, zoals een muziekkiosk voor een verzorgingstehuis, een plantenkas voor zwaarverslaafden, live beeld en geluid van een stal met koeien op een beeldscherm in een ministerie, een boothuis met sloep op een bedrijvenpark. De potentiële kracht van kunst in het publiek domein schuilt voor Doorenweerd in het voorspiegelen van verhevigde vormen van het alledaagse, wat de mogelijkheid biedt tot een sterke ervaring van het hier en nu.

Voor de presentaties in De Lakenhal en Scheltema keert hij sinds lange tijd weer (even) terug in het museum. In de 17de-eeuwse schilderijenzaal van het museum maakt hij een houten gesloten ruimte die uitzicht biedt op één schilderij: Riviergezicht van Jan van Goyen. Aan de buitenzijde van de ruimte komt een perfecte muziekinstallatie te staan met Doorenweerds eigen verzameling van 2000 LP's klassieke muziek op vinyl. Suppoosten leggen voor de individuele bezoeker steeds nieuwe platen op de draaitafel.

Met de Lakenhal en andere partners van Scheltema ontwikkelt Doorenweerd ook in Scheltema een installatie, die fascinerende raakvlakken heeft met de serie Scheltema-lezingen en performances rondom de titel ' Oorverdovend Scheltema'. Doorenweerd zal hier onder andere een publiek toegankelijke meditatieruimte bouwen en samenwerken met de afdeling Sonologie van de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

S5 Kunstenfestival Oorverdovend Stil, 21 en 22 maart De installaties van Jeroen Doorenweerd in Scheltema maken deel uit van de programmering Utopisch Nest van de gezamenlijke partners Museum De Lakenhal, Stichting Scheltema, Universiteit Leiden en Muziektheaterensemble De Veenfabriek. Zij vormen een onderdeel van het S5 Kunstenfestival Oorverdovend Stil op 21 en 22 maart, een festival over de schoonheid van geluid en stilte, met installaties, lezingen, concerten, optredens en bijzonder eten.

Publicatie
De eerste omvattende monografie over het werk van Jeroen Doorenweerd biedt een overzicht van zijn belangrijkste projecten van de afgelopen 18 jaar. De architecturale projecten vormen hierin de rode draad. Daarnaast worden werkwijzen, achterliggende concepten en noties die ten grondslag liggen aan de verschillende projecten van een kritisch kader voorzien door onder andere architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout en kunstcriticus Dominic van den Boogerd. Nederlands/Engelse editie | ISBN 978-90-5662-676-1 | Paperback | 192 pagina's | ¤ 27,50.

24 februari t/m 19 april 2009
Installaties in Museum De Lakenhal en in Scheltema

Stedelijk Museum De Lakenhal
Oude Singel 28-32, Leiden
open: di t/m vrij 10-17 uur, za/zo/feestdagen 12-17 uur.

Scheltema (1 minuut loopafstand van De Lakenhal)
Marktsteeg 1, Leiden
Open: di t/m zo 12-17 uur

Meer informatie over de installaties, boek, de serie 'Oorverdovend Scheltema' zie www.lakenhal.nl en www.scheltemacomplex.nl.