Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 januari 2008

De Bunker in Amsterdam: Wat zou jij doen?

Vanaf 25 februari tot en met 8 april 2009 staat pal tegenover de Stopera in Amsterdam een levensgrote bunker. De Bunker is een project van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Het is een multimediale tentoonstelling over dilemma's in oorlogstijd. Het draait om de vraag: Wat zou jij doen? De bezoeker wordt geconfronteerd met indringende keuzes waar burgers in de Tweede Wereldoorlog ongevraagd voor werden gesteld: keuzes over goed en kwaad, verzet of collaboratie, vluchten of vechten. Alle dilemma's in De Bunker zijn op waargebeurde verhalen gebaseerd. De Bunker reist langs zeven steden in Nederland. Speciaal voor de editie in Amsterdam verzamelt Anno aanvullende verhalen over de Tweede Wereldoorlog van ooggetuigen uit Amsterdam. Hierbij wordt Anno onder meer geholpen door Amsterdamse scholieren die hun grootouders interviewen. Deze verhalen blijven bewaard op de website www.tweedewereldoorlog.nl.


1 op de 6 Nederlanders
Nog maar 1 op de 6 Nederlanders heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. De persoonlijke herinneringen aan deze periode dreigen hiermee te verdwijnen. Door burgers van nu in aanraking te brengen met de dilemma's van burgers in oorlogstijd wil De Bunker bijdragen aan het historisch besef en de betekenis van oorlog en vrijheid in onze samenleving. De Bunker is ontwikkeld door Anno en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van het programma 'Erfgoed van de Oorlog', de Mondriaan Stichting en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. In Amsterdam dragen Wij Amsterdammers, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland en Rabobank Amsterdam ook bij aan de tentoonstelling.

Speciaal programma voor scholen
De Bunker is van 25 februari tot en met 8 april 2009 voor iedereen gratis toegankelijk. Voor scholen in Amsterdam is een lesprogramma ontwikkeld dat bestaat uit een voorbereidende les, een bezoek aan De Bunker en een verwerkingsles. Het lesmateriaal is vanaf 25 februari gratis te downloaden via de site www.tweedewereldoorlog.nl. Scholen die willen deelnemen aan het lesprogramma dienen vooraf een afspraak te maken door een mail te sturen naar secretariaat@anno.nl.

Februaristaking
De opening van De Bunker op 25 februari 2009 sluit aan bij de herdenking van de Februaristaking die op 25 februari 1941 in Amsterdam plaatsvond. Na Amsterdam reist De Bunker door naar Groningen (16 april - 27 mei 2009), Maastricht (19 september - 1 november 2009) en Middelburg (mei 2010). De Bunker was al te zien in Arnhem, Rotterdam en Breda. De Bunker is begin december bekroond met een Gouden Reiger, de prijs voor uitmuntende projecten op het gebied van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media.

Dit is Anno
Anno is het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Anno maakt geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek en het onderwijs. Anno organiseert naast reizende exposities onder meer de Les van het Jaar verkiezing en de Week van de Geschiedenis. Kijk voor andere projecten van Anno op www.anno.nl.