Ingezonden persbericht

Persbericht

Amerikaans historicus Anthony Grafton over de humanistische traditie in de dagen van Google

Historisch Café (P96, Prinsengracht 96, Amsterdam) - woensdag 25 februari 20-22 uur

De befaamde Amerikaanse historicus Anthony Grafton (Princeton University) treedt op woensdag 25 oktober 2009 op in het Historisch Café in Amsterdam. In een avondvullend programma (acht tot tien uur) zal de internationaal vermaarde specialist op het gebied van de Renaissance eerst geïnterviewd worden over zijn wetenschappelijke loopbaan en zijn visie op de toekomst van het boek onder de titel 'Zou Erasmus googelen?' Wat is de toekomst van het boek en van bibliotheken nu vele klassieke teksten gewoon via internet, al dan niet via Google Books, thuis achter de laptop geraadpleegd kunnen worden? Daarover schreef Grafton onlangs Codex in Crisis (New York 2008), waarin hij de vele nieuwe digitale mogelijkheden prijst, maar betoogt dat wie dieper wil graven nog steeds naar de overvolle leeszalen van de grote bibliotheken over de hele wereld zal moeten.

In het tweede deel zal Anthony Grafton met twee vakgenoten, Marika Keblusek (Universiteit Leiden) en Dirk van Miert (Warburg Institute London), in gesprek gaan over de betekenis van de beroemde Republiek der Letteren die tussen de zestiende en achttiende eeuw in Europa bestond. Onder invloed van het werk van de Britse historicus Jonathan Israel over de Radicale Verlichting heeft de gedachte ingang gevonden dat pas met Spinoza het moderne intellectuele leven echt begon. Maar, merkt Grafton op, dachten we tot voor kort niet dat de geleerde, humanistische traditie al rond 1500 bij Erasmus begon? Was de oude geleerde wereld die van het Latijn gebruik maakte en heel Europa bestreek, in feite niet veel kosmopolitischer dan die van de nationale culturen van de Verlichting? Juist in tijden van internationalisering en mondialisering is die van grote waarde. In zijn vele boeken vraagt Grafton aandacht voor de grote geestelijke ruimte die in Europa al vanaf de dagen van Renaissance en Reformatie bestond.

Anthony Grafton (1950) is hoogleraar aan Princeton University en Visiting Scaliger Professor aan de Universiteit Leiden. Hij schreef vele fundamentele werken, waaronder een grote tweedelige biografie van Joseph Scaliger, de zestiende-eeuwse geleerde, wiens vierhonderdste sterfdag hij op 21 januari 2009 in Leiden herdacht met een diepgravende en humoristische rede; Grafton is eredoctor van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde een groot aantal boeken. Samen met Lisa Jardine publiceerde hij From Humanism to the Humanities. Velen kennen hem van het speelse The Footnote. A Curious History (1997). Twee jaar geleden publiceerde hij What Was History? The Art of History in Early Modern Europe (2007). Zijn essays verschijnen onder meer in The New York Review of Books, The New Republic en The New Yorker.

Het Historisch Café (www.historischcafe.nl) wordt gehouden op woensdagavond 25 februari 2009 van 20 tot 22 uur in café P96, Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis.