Onderwijsbond CNV

25 februari 2009

Extra compensatie voor forse daling gewichtengelden

Categorie: Basisonderwijs

Rotterdam, Spijkenisse, Maassluis, Purmerend en Almere. Het zijn slechts vijf voorbeelden van steden die er fors op achteruit zijn gegaan door de nieuwe gewichtenregeling. Deze financiering van de strijd tegen achterstanden in het onderwijs is met ingang van schooljaar 2006/2007 gewijzigd. Er was ook een compensatieregeling afgesproken, maar toch voelen veel scholen de pijn in hun portemonnee. Daarom hebben de sociale partners en het ministerie van Onderwijs nu afgesproken om éxtra te compenseren in schooljaar 2009/2010.

Hoe zat het ook al weer? In de nieuwe gewichtenregeling is niet meer etniciteit, maar opleidingsniveau van de ouders bepalend voor het toekennen van achterstandsgelden. Verder zijn de gewichten zelf veranderd en is de drempel voor toekenning veranderd van 9 naar 6% achterstandsleerlingen. De nieuwe regeling wordt in stappen ingevoerd en er hangt een compensatieregeling aan. In de schooljaren 2009/2010 en 2010/2011 bedraagt de compensatie nog respectievelijk 50% en 25%. Daarna is het afgelopen.

Vanaf volgend jaar krijgen scholen in zogenaamde impulsgebieden - postcodegebieden met veel lage inkomens en/of uitkeringen - 1.300 extra per leerling van laagopgeleide ouders. Op dit moment zijn er 960 van die gebieden aangewezen, bijvoorbeeld in Friesland, Groningen, Drenthe en Zuid-Limburg. Elke vier jaar worden die opnieuw vastgesteld, twee jaar vóór de datum van ingang, zodat scholen tijdig rekening kunnen houden met wijziging van hun financiering. Ook maakt staatssecretaris Dijksma 15 miljoen vrij voor experimenten met verlenging van leertijd.

Ministerie en bonden hebben op 20 januari overleg gehad over dit onderwerp. Daar bleek dat de eerder afgesproken compensatieregeling niet volstaat voor een flink aantal scholen in bepaalde regio's. Daarom is nu afgesproken éxtra te compenseren voor zwaar getroffen scholen.
CNV Onderwijs wil graag van de leden horen hoe de gewichten- en compensatieregeling op school- en bestuursniveau uitwerkt. Problemen en ervaringen kunt u melden bij Gerben Horst, beleidsmedewerker onderwijskundig beleid: ghorst@remove-this.cnvo.nl.
---