GroenLinks

Chaotische crisiscommunicatie van kabinet wekt irritatie

Woensdag 25 februari 2009, 12:39u - Femke Halsema

Chaotische crisiscommunicatie van kabinet wekt irritatie GroenLinks merkt dat de ergernis en verwarring in de samenleving groeit als gevolg van de onnavolgbare communicatie van het kabinet over de aanpak van de crisis. Een week geleden wilde het kabinet in debat met de Kamer nog op geen enkele maatregel vooruitlopen. Sindsdien is er bijna geen dag voorbij gegaan waarop niet een nieuwe maatregel, voornemen of proefballon door het kabinet naar buiten werd gebracht. De ideeën varieerden van een gebrek aan maatwerk voor pensioenfondsen, verlenging van de WTV-regeling, iedereen op de nullijn tot verplaatsing van het betalingsverkeer van de Nederlandse staat naar de Royal bank of Scotland.

GroenLinks ziet als gevolg hiervan de speculaties en onrust over de mogelijke effecten van die maatregelen groeien. Dat is niet goed voor het consumentenvertrouwen. Ook voedt dit het wantrouwen bij sociale partners, waarmee nog een akkoord gesloten moet worden. Tot slot leidt het tot een groeiende spanning tussen kabinet en Kamer, doordat er te luchthartig wordt omgegaan met de bereidheid van fracties (ook enkelen uit de oppositie) om constructief mee te werken aan het bestrijden van massawerkloosheid en een eerlijke verdeling van de lasten van de diepe recessie.

In een serie Kamervragen wil de fractie van GroenLinks opheldering van de premier over de crisiscommunicatie. Is hier sprake van beleid en coördinatie of van iedere vakminister voor zich en chaotische beeldvorming voor ons allen? Femke Halsema.

Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister president over de crisiscommunicatie van het kabinet, d.d. 25 februari 2009.

1. Heeft u als premier en minister van Algemene Zaken (verantwoordelijk voor de RVD) een coördinerende rol in de communicatie van het kabinet over de aanpak van de crisis? Zo nee, waarom niet?

2. Kunt u aangeven of het kabinet communicatiebeleid over de aanpak van de crisis is overeengekomen en hoe dat beleid luidt. Zo nee, is het iedere vakminister voor zich?

3. Welke communicatieles heeft u getrokken uit de commotie die ontstond over de hypotheekrenteaftrek, nadat u en de minister van Financiën eerst gecommuniceerd hadden dat het tijd was voor ' onorthodoxe' maatregelen en alle opties bespreekbaar waren?
4. Kunt u verklaren waarom u in het Kamerdebat op 18 februari geen enkele mededeling over mogelijke maatregelen wilde doen (en stelde daartoe pas medio maart in staat te zijn), maar in de dagen daarna vrijwel iedere dag door het kabinet nieuws wordt gemaakt met al dan niet definitieve maatregelen?

5. Zijn de maatregelen die nu bekend worden al definitief of wordt daarover nog onderhandeld binnen het kabinet of met bijvoorbeeld sociale partners?

6. Neem de berichten over beleidsvoornemens rond de problemen bij de pensioenfondsen. Ligt hier al een besluit om de fondsen geen drie, maar 5 jaar de tijd te geven? Of is dat slechts een voornemen? Wordt hierover nog met fondsen en sociale partners onderhandeld? Is het nog mogelijk om in plaats voor een generieke maatregel te kiezen voor maatwerk, zoals bij de banken is gebeurd?
7. Neem de berichten over de tweede verlenging van de WTV-regeling. Waarom is dat niet in het Kamerdebat gemeld? U wist vorige week toch al dat u voor maart geen nieuw akkoord met sociale partners rond kreeg? En is een derde verlenging van de WTV-regeling ook nog een optie?

8. Neem de berichten over het voornemen om iedereen op de nullijn te zetten. Is dit nu een besluit, voornemen of onderhandelingsinzet? Waarom wordt dit publiek gemaakt? Waarom gebeurt dat op de dag dat bekend wordt dat de nieuwe Defensie-CAO een salarisverhoging van 1% kent?

9. Neem de berichten over het besluit of voornemen om het betalingsverkeer van de Nederlandse staat te verplaatsen van de Rabobank naar de Royal Bank of Scotland. Waarom wordt dit (voornemen of) besluit genomen en waarom wordt dat bekendgemaakt in een week waarin het vertrouwen in Nederlandse financials (ING, Aegon) al enorm onder druk staat?

10. Erkent u dat de berichten over deze vier besluiten, voornemens of proefballonnen tot veel speculatie en onrust hebben geleid?
11. Erkent u dat dit het consumentenvertrouwen nog verder kan ondergraven? Erkent u dat dit het wantrouwen van sociale partners kan voeden en de bereidheid van Kamerfracties om zich constructief op te stellen kan ondergraven?

12. Wat gaat u ondernemen om de communicatie over de crisis te coördineren?

13. Wie wordt, wanneer over welk onderwerp aangewezen als bewindspersoon die het woord voert?

14. Wat gaat er bij u voor? Wilt u eerst een nieuw akkoord sluiten met sociale partners over de aanpak van de recessie en dan als kabinet een nieuw beleidskader (in de ministerraad van 13 maart) vast stellen? Of stelt u eerst een kader vast en hoopt u daarna met de sociale partners tot een vergelijk te komen?
15. Kortom, wat gaat u doen aan communicatiebeleid en coördinatie om te voorkomen dat het blijft bij iedere vakminister voor zich en chaotische beeldvorming voor ons allen?

16. Bent u bereid deze vragen uiterlijk voor dinsdag 3 maart om 12.00 uur te beantwoorden?