Gemeente Oirschot

Nationale boomfeestdag in Oirschot (4)

Nationale Boomfeestdag in Oirschot (deel 4)

In de aanloop van de Bomenweek en de Nationale Boomfeestdag in maart, publiceert gemeente Oirschot een reeks artikelen in het Oirschots Weekjournaal met tal van wetenswaardigheden over bomen.

Mythen en sagen over bomen

Bomen komen veelvuldig voor in volksverhalen, mythen en sagen. Vooral grote, oude bomen spreken ons vaak tot de verbeelding. Ook Oirschot heeft een lokale legende waarin een boom een prominente bijrol speelt. Dat is het verhaal over de Kapel van de Heilige Eik. De legende De legende is omstreeks 1610 opgetekend door Petrus Vladeraccus, een toenmalig katholiek geloofsijveraar. De legende luidt dat een paar herders begin 15e eeuw een Mariabeeldje op de oever van de Beerze vonden en dit in een eik plaatsten, waarna ze in aanbidding neervielen. Bewoners van Middelbeers namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend was het beeld weer op de oorspronkelijke plaats aanwezig. De inwoners van Oirschot kwamen nu om het beeld te vereren. Er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze van hun koortsen genazen. Naar een andere variant van de legende dreef het beeld stroomopwaarts in de Beerze en werd het tot tweemaal toe door de Beersenaren ontvreemd. Later werd in 1606 de eerste stenen kapel voor het Mariabeeldje nabij Spoordonk gebouwd, deze werd in 1649 op de last van de Staten-Generaal afgebroken, waarbij helaas ook de eik werd omgehakt. De huidige Kapel van de Heilige Eik dateert van 1853 en is tegenwoordig een waar bedevaartsoord. Jaarlijks trekt het ca. 250.000 bezoekers. Dat de eik een belangrijke boomsoort is in Oirschot valt ook af te lezen uit het gemeentelijke logo. Op het gemeentelijke logo staat onder andere het blad van een zomereik (Quercus robur) afgebeeld.

Bomen en gezondheid

Verschillende boomsoorten worden ook geneeskrachtige werkingen toegedicht. Soms berust dit op louter fictie, maar er zijn ook vele boomsoorten die daadwerkelijk een belangrijke rol vervullen in de wetenschappelijke geneeskunde. Een mooi voorbeeld is de middelgrote boomsoort de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia). In alle delen van de boom komt het stof sorbitol voor. Sorbitol kan als zoetstof dienen, omdat het in het lichaam niet in glucose wordt omgezet. Voor diabetici is het een geschikt vervangingsmiddel voor suiker. In zoetwaren dient het ter voorkoming van cariës. De wilde lijsterbes vervult dus een belangrijke rol voor onze gezondheid, ook in indirecte vorm. Want behalve dat het blad van de lijsterbes net als elke andere boom zuurstof produceert, trekt de bloesem in mei-juni bijen aan (levert ons honing op) en zijn lijsters, spreeuwen, vinken en eekhoorns verzot op de knalrode bessen in het najaar. De bessen zijn voor mensen niet giftig, maar lekker zijn ze ook niet door het looizuur in de bessen. Al met al vervult de wilde lijsterbes een belangrijke ecologische functie en is daarmee ook een belangrijke boom voor onze gezondheid.

Publicatiereeks en prijsvraag

Van 4 februari tot en met 4 maart 2009 volgt een reeks publicaties in het Oirschots Weekjournaal en op de gemeentelijk website www.oirschot.nl waar we u algemene informatie geven over bomen. Dit artikel is de vierde van de reeks. In het Oirschots Weekjournaal van 4 maart volgt hierover een prijsquiz met een antwoordstrookje. De prijsquiz zal bestaan uit vijf vragen. Wie de meeste antwoorden goed heeft, maakt kans om een notenboom (Juglans regia) te winnen! Er zijn drie notenbomen te verdelen. Bij een gelijke uitkomst van winnaars, worden de notenbomen verloot. Houdt u deze publicaties goed in de gaten!