Gemeente Heumen

Bevolking meer tevreden dan 2 jaar geleden

De inwoners van Heumen waren in 2008 op een aantal punten tevredener over hun gemeente dan twee jaar eerder. Dat blijkt uit het onderzoek De Staat van de Gemeente. Dat onderzoek werd in 2006 voor het eerst gehouden in Heumen. Vorig jaar werd het herhaald.

De Staat van de Gemeente ondervraagt burgers in verschillende rollen: hoe beoordelen ze de gemeente als kiezer, als klant, als onderdaan, als partner (als betrokkene bij het gemeentelijke beleid), als wijkbewoner en als belastingbetaler?
Vooral als onderdaan en als partner deelden de geënquêteerde inwoners hogere scores uit dan in 2006. In de rollen als klant en belastingbetaler was er een kleinere verbetering ten opzichte van dat jaar.
De burger gaf alleen als kiezer een lager rapportcijfer dan twee jaar geleden.

In totaal werden 1200 vragenlijsten rondgestuurd. Daarvan kwam 41,4% ingevuld retour. Volgens de onderzoekers is dat voldoende om de resultaten representatief te mogen noemen.
Vooral het cijfer dat de burger als partner voor de gemeente over heeft valt op. In 2006 was dat nog een score van 6.0; in 2008 kwam dat uit op 8.4. Dat is ook nog eens ruim boven het landelijke gemiddelde van 7.2 (het onderzoek maakt een vergelijking mogelijk met gemeenten van ongeveer dezelfde grootte).
Als onderdaan gaven de burgers een 6.3 tegen 5.9 in 2006. Ook die 6.3 is hoger dan het landelijke gemiddelde. Met name de veiligheid en een afname van bezwaarschriften tegen bouwvergunningen zorgen voor die betere score.
Voor de burger als klant komt de score uit op 6.8 nu (gelijk aan het landelijke gemiddelde) tegen 6.7 in 2006. Een lichte verhoging die te danken is aan een betere beoordeling van de dienstverlening, die echter weer deels ongedaan wordt gemaakt omdat de kosten daarvan soms te hoog worden gevonden.
De enige daling van de score doet zich voor bij de burger als kiezer (van 5.7 naar 5.5 bij een landelijk gemiddelde van 5.4). De daling komt voort uit het gevoel dat men minder over het beleid te vertellen heeft.

Download hier het hele rapport:

Rapport Staat van de gemeente 2008 download