Gemeente Heumen

Raad wil onderzoek naar integriteit eigen leden

De gemeenteraad wil dat onderzocht wordt welke situaties zich tussen 1998 en nu hebben voorgedaan waarin mogelijk de integriteit van raadsleden in het geding was.

Dat besluit was een gevolg van de aanvaarding met 10 stemmen vóór (van VVD en PvdA/GroenLinks) en 6 tegen (van DGH, CDA en Samen Verder) van een motie van de VVD in de raadsvergadering van 19 februari. Dat gebeurde als slotstuk van een roerige discussie die liefst drie schorsingen kende en waarin ook nog een motie van afkeuring tegen de fractie van PvdA/GroenLinks werd aangenomen. Die motie kwam van CDA, DGH en Samen Verder en haalde het met 6 stemmen voor en 3 (van de VVD) tegen. De PvdA/GroenLinks-fractie mocht zelf niet meestemmen omdat ze onderwerp van de motie was.

woningzoekenden
Aanleiding voor het agendapunt was een brief die woningcorporatie Oosterpoort met medewerking van PvdA/GroenLinks had gestuurd aan bij de corporatie bekende jongere woningzoekenden. Toen DGH daar lucht van kreeg ondernam die fractie actie: PvdA/GroenLinks ging op deze manier goede sier maken met de extra woningbouw voor starters terwijl dat een verlangen is waar de hele raad zich hard voor maakt en het gebruik van de adressen was in strijd met de privacy. Maar vooral: op deze manier werd de schijn gewekt van belangenverstrengeling tussen Oosterpoort en een politieke partij, zo betoogde DGH. Oosterpoort erkende de fout, trok de brief in en bood excuses aan in de raadscommissie Algemene Zaken. Maar verontschuldigingen van PvdA/GroenLinks bleven uit, althans volgens DGH dat daarom samen met CDA en Samen Verder in de raadsvergadering van vorige week donderdag een motie indiende waarin de houding van die fractie werd afgekeurd.
Rob Schuurman, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, probeerde het onheil af te wenden door in de inspreektijd te erkennen dat er fouten waren gemaakt (de verklaring staat op
http://www.pvda-groenlinks-heumen.nl/), maar dat ging de indieners van de motie niet ver genoeg.

onderzoek
De inspreektijd was eveneens benut door CDA-leider Ferdinand van Wijk. Die kondigde een brief aan waarin de burgemeester wordt gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen o.a. naar de mate waarin contacten tussen leden van de gemeenteraad in dit geval de PvdA/GL-fractie en het bedrijfsleven in dit geval Oosterpoort in strijd kunnen zijn of kunnen zijn geweest met de eed of belofte die raadsleden afleggen.
Harry Smeets (VVD) nam wel genoegen met de verontschuldigingen van PvdA/GroenLinks en vroeg de pijlen niet langer te richten op deze fractie, maar in algemene zin dit soort belangenverstrengelingen af te keuren. Toen de indieners van de motie daar niet toe bereid bleken, betoogde hij dat er in het verleden meer soortgelijke kwesties waren geweest waarin andere partijen vuile handen hadden gemaakt. Als u de motie aanvaardt kom ik met een motie om het onderzoek te houden over de periode sinds 1998.
Uiteindelijk haalden dus zowel de motie van DGH, CDA en Samen Verder, als die van de VVD het. Hoe dit onderzoek zal moeten worden uitgevoerd zal in mei in commissieverband worden besproken.