Prins Bernhard Cultuurfonds



---

Grote bijdrage Cultuurfonds voor biografieën Willem I, II en III

Amsterdam, 25 februari 2009. Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt 680.000 euro bij aan de totstandkoming van drie biografieën over de Nederlandse koningen Willem I, II en III. De biografieënreeks is een initiatief van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van de Universiteit Utrecht. De bijdrage van het Cultuurfonds wordt in vijf jaar uitgekeerd.

In 2013 bestaat de Oranje-monarchie tweehonderd jaar. Dit lustrum is een uitgelezen moment voor een evaluatie van de eerste fase van het Nederlandse koningschap. De biografieën zijn bedoeld voor een algemeen, historisch geïnteresseerd publiek, zonder dat dit afbreuk doet aan het wetenschappelijke karakter van de studies. Over de drie eerste Nederlandse koningen, Willem I, Willem II en Willem III zijn nog niet eerder wetenschappelijke publicaties verschenen waarin leven en werk van deze vorsten integraal wordt gedocumenteerd en geanalyseerd. Voor de totstandkoming van het project hebben drie gerenommeerde historici toestemming gekregen om alle relevante dossiers in te zien in het Koninklijk Huisarchief: dr. J.P.M. (Jeroen) Koch, dr. D. (Dik) van der Meulen en dr. J.C. (Jeroen) van Zanten. De auteurs beschrijven elk het leven en werk van één vorst. De biografieën zullen los van elkaar te lezen zijn, maar de samenwerking tussen de auteurs zal worden benut om aan de hand van enkele terugkerende thema's de grote lijnen in de geschiedenis van de Nederlandse monarchie gedurende de 19e eeuw zichtbaar te maken.

Het project loopt van februari 2009 t/m november 2013. De drie publicaties verschijnen gelijktijdig in het jubileumjaar bij Uitgeverij Boom.