Gemeente Winschoten


Uitbreiding van de dienstverlening afdeling Publiekszaken

Vanaf 1 maart 2009 start de gemeente Winschoten een pilot waar inwoners van Winschoten de gelegenheid krijgen tijdens extra openingstijden een legitimatiebewijs op afspraak aan te vragen. Inwoners van Winschoten krijgen in de periode maart tot en met juni de gelegenheid vóór hun werk, in de lunchperiode, op de woensdagmiddag of tijdens de avondopenstelling de balies van de afdeling Publiekszaken op afspraak te bezoeken.

De klant kan op afspraak - via de afsprakenlijn 481125 - een rijbewijs, paspoort, Nederlandse identiteitskaart of een kinderbijschrijving in een paspoort aanvragen. De nieuwe openingstijden zijn:

¨ iedere werkdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 12.00 tot 13.00 uur (extra openingsuren);
¨ op maandag van 16.00 tot 19.30 uur en
¨ op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

In het stadhuis wordt tijdens de avondopenstelling op maandag een extra balie geopend, zodat dan naast de afspraken ook de inloopmogelijkheid blijft bestaan.
Burgemeester Pieter van der Zaag, verantwoordelijke portefeuillehouder voor Publiekszaken: "Uit onderzoek blijkt dat in de periode maart tot juli veel meer reisdocumenten worden aangevraagd dan in de andere maanden van het jaar. Als de klant tijdens de piekperiode geen afspraak heeft gemaakt, hangt het sterk af van de drukte op dat moment hoe lang de burger op zijn of haar beurt moet wachten. In ieder geval streven wij er naar om de klant binnen twintig minuten te helpen. Bovendien stemt de coördinator de inzet van onze medewerkers aan de balie af op de drukte op dat moment. Het lijkt voor de hand te liggen dat wanneer de klant van tevoren een afspraak maakt, hij ook beter geholpen wordt. Zijn aanvraag kunnen we nu immers voorbereiden. Bijkomend voordeel is bovendien dat de klant niet meer hoeft te wachten."

De pilot loopt gedurende vier maanden. Na de piekperiode wordt bekeken wat het resultaat is van het werken op afspraak. Eveneens is dan inzichtelijk gemaakt hoeveel mensen er gebruik van hebben gemaakt. De resultaten van de pilot worden meegenomen bij de visie over de dienstverlening in de nieuwe gemeente Oldambt.