Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


25 feb 2009

Valleigemeenten pakken alcoholproblemen jongeren gezamenlijk aan

De Valleigemeenten gaan de alcoholproblematiek onder jongeren gezamenlijk aanpakken. Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen, Renswoude en Woudenberg zijn met een alcoholproject gestart om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Uit onderzoeken van de GGD en STAP blijkt dat jongeren in de Vallei-regio forse drinkers zijn en onder de zestien makkelijk alcohol kunnen kopen. Ook bevinden zich in de Valleigemeenten veel `keten' waar jongeren vaak teveel drinken blijkt uit onderzoek van Intraval. De regio wil het alcoholgebruik van jongeren aanpakken en start samen met STAP (stichting alcoholpreventie) een integraal project.

Kern van het project is het terugdringen van de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren. Dit houdt in dat problemen met de verkoop aan minderjarigen krachtig worden aangepakt. Daarnaast worden ouders en opvoeders gestimuleerd meer aandacht te besteden aan alcoholgebruik in de thuissituatie. Ook zal een hokken- en ketenbeleid ontwikkeld worden.

Doelstelling van het plan is dat op termijn minder jongeren onder de zestien jaar alcohol drinken en dronkenschap minder vaak voorkomt. Het regionale alcoholproject loopt tot eind 2011. Naast de regiogemeenten participeren diverse partijen als de politie, de GGD, de Stichting Alcoholpreventie en de verslavingszorg.