Gemeente Baarn

Vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker
Logo Prik en Bescherm

Tussen midden februari en begin maart krijgen 22.672 meisjes uit regio Midden-Nederland, die geboren zijn tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996, een uitnodiging voor een inenting tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen ruim 600 vrouwen in Nederland deze ernstige ziekte. Ongeveer 200 vrouwen overlijden er ook aan. Vaccinatie vermindert de kans op baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker krijg je na een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Een huid-op-huid-contact is daarbij al voldoende. Als je bent besmet, merk je daar vaak niks van. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Alleen bij sommige vrouwen blijft het zitten, waardoor er later baarmoederhalskanker kan ontstaan.

Vaccinatie in Rijksvaccinatiecampagne
De vaccinatie tegen HPV bestaat nog maar kort. Deze vaccinatieserie bestaat uit drie opeenvolgende inentingen in een periode van een half jaar. (Een maand na de eerste vaccinatie volgt de tweede en zes maanden na de eerste vaccinatie volgt de laatste.) Op advies van de Gezondheidsraad heeft de minister van VWS besloten om deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) op te nemen. Omdat hij deel uitmaakt van het RVP is de vaccinatie gratis.

De vaccinatie is bestemd voor alle 12-jarige meisjes en zal jaarlijks in de maand september starten. Dit jaar worden alle meisjes uitgenodigd die in 1997 voor 1 september geboren zijn. Meisje geboren na deze datum, krijgen de vaccinatie in de jaren daarna. Zij ontvangen hier automatisch een uitnodiging voor.

Inhaalcampagne meisjes 13 t/m 16 jaar
In maart 2009 gaat er ook eenmalig een inhaalcampagne van start om meisjes van 13 tot en met 16 jaar te vaccineren. Alle meisjes geboren tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996 krijgen daarvoor in februari een uitnodiging thuis gestuurd om drie inentingen tegen HPV te komen halen in maart, april en september. Deze drie geeft de GGD Midden-Nederland op een locatie vlak in de buurt. In de uitnodiging staat wanneer en waar ze de eerste twee inentingen kunt halen. Voor de derde inenting in september komt een nieuwe uitnodiging.

De vaccinaties worden zoveel mogelijk 's middags gegeven om de meisjes de gelegenheid te geven buiten schooltijd om te komen. Mocht de vaccinatie wel onder schooltijd zijn, dan zijn de scholen hiervan op de hoogte gebracht. Het is belangrijk dat de meisjes alle drie de inentingen krijgen. Pas na de derde inenting zijn ze voldoende beschermd!

Meer informatie
Voor meer informatie en antwoorden op de veelgestelde vragen over de vaccinatie en over baarmoederhalskanker, kunt u kijken op internet: www.prikenbescherm.nl of op de website van de GGD Midden Nederland: www.ggdmn.nl U kunt ook bellen voor informatie (gratis): 08003018051.