ABVAKABO FNV

Nuon in de verkoop

In stilte werd was het al weken in voorbereiding. Na de publicitaire en politieke beroering over de voorgenomen verkoop van het energiebedrijf Essent aan de Duitse energiereus RWE, trok afgelopen maandag de persconferentie over de verkoop van de publieke aandelen van het energiebedrijf Nuon aan de Zweedse energiebedrijf Vattenfall volop de publiciteit.

Er zijn verschillen - de koper heeft een duidelijk duurzame en maatschappelijk verantwoordelijke uitstraling, de verkoop gaat in stapjes - maar in wezen gebeurt bij Nuon hetzelfde als bij Essent: de betrokken provinciale en gemeentelijke overheden doen volledig afstand van het publiek aandeelhouderschap in deze grootste Nederlandse publieke nutsbedrijven. Een ongewenste ontwikkeling, waarover in de politiek het laatste woord nog niet gesproken is.

Het netwerkbedrijf van Nuon wordt afgesplitst onder de naam Alliander. Vattenfall verkrijgt de operationele zeggenschap over het productie- en leveringsbedrijf Nuon. Duizenden van onze leden bij deze bedrijven zijn hier als werknemer direct bij betrokken. Mijn collega Ruud Cornelisse heeft namens onze bond met zowel Nuon als Vattenfall goede sociale randvoorwaarden afgesproken, waaronder het handhaven van de sector-cao Energie en het ABP-pensioen.

In Nederland zijn, naast RWE en Vattenfall, op kleinere schaal ook al andere buitenlandse multinationale energiebedrijven actief. Bijvoorbeeld het Duitse bedrijf E.on, de Franse bedrijven Suez/GdF-Electrabel en EDF, het Britse bedrijf Centrica (Oxxio) en het Deense bedrijf Dong. Dit soort ontwikkelingen stimuleert ons als bond om meer dan ooit ook internationaal binnen de vakbeweging actief samen te werken. We leggen directe contacten met vakbondsvertegenwoordigers bij die bedrijven. We overleggen via onze Europese vakbondsfederatie EPSU. Meerdere van mijn collega's zijn inmiddels daar in Brussel bestuurlijk vertegenwoordigd. We stemmen niet alleen inhoudelijk af met de buitenlandse collega's, maar onderhandelen ook op Europees niveau. Zo zitten leden van onze bond de Europese ondernemingsraden van de Europese multinationale energiebedrijven en bestuurders van onze bond in de EPSU-vertegenwoordiging in de Europese sectorale Social Dialogue. Daar onderhandelen we onder meer met de Europese energiewerkgevers verenigd in Eurelectric, waarvan de voorzitter Lars Josefsson is - de directeur van Vattenfall.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de energiesector en we staan dus ook bij deze op zich ongewenste ontwikkelingen pal voor de belangen van onze leden. In Nederland en in toenemende mate ook internationaal.