Nieuw wereldrecord in Go door supercomputer Huygens en Franse software

25/02/2009 15:36

SARA Reken- en Netwerkdiensten

Dit is een gezamenlijk persbericht van NWO-NCF/EW en SARA

Amsterdam/Tainan (Taiwan), 25 februari 2009 - Op de Taiwan Open 2009 die van 10-13 februari plaatsvond in Taiwan, heeft de nationale supercomputer Huygens die gehuisvest is bij SARA Reken- en Netwerkdiensten in Amsterdam, tijdens een officiële wedstrijd twee Go-professionals verslagen. Dit is de tweede overwinning van de Huygens-supercomputer tegen professionele Go-spelers. Tijdens de eerste twee dagen van het evenement behaalde het Go-programma MoGo TITAN twee nieuwe wereldrecords in een 19x19-wedstrijd met een 7-stenen handicap tegen de 9P dan professionele Go-speler Jun-Xun Zhou, en in een 19x19 wedstrijd met een 6-stenen handicap tegen de 1P dan professionele Go-speler Li-Chen Chien.

De eerste overwinning die supercomputer Huygens in Go behaalde was in augustus 2008 tijdens het 24e jaarlijkse congres van de Go-competitie in Portland, Oregon, toen de 8P dan Go-professional Kim MyungWan werd verslagen in een officiële wedstrijd met een 9-stenen handicap.

Na de overwinning van IBM's Deep Blue tegen Garry Kasparov heeft het Go-spel het schaken vervangen als testbed voor onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Go is een van de laatste bordspelen waarbij topspelers nog altijd konden winnen van computerprogramma's. Hoewel er de afgelopen veertig jaar veel onderzoek is gedaan op Go-gebied, was de vooruitgang bij computerapplicaties voor Go relatief traag. Omdat onderzoekers nieuwe algoritmen hebben ontdekt en computers intussen veel beter presteren, is er een inhaalslag gaande. Sinds 2006, met de komst van een nieuw Monte-Carlo Tree Search-algoritme, is het niveau van de Go-applicaties drastisch verbeterd. De applicatie 'MoGo TITAN' is ontwikkeld door INRIA Frankrijk en de Universiteit Maastricht en draait op de nationale supercomputer Huygens.

De Franse partners zijn Tao, INRIA, CNRS, LRI, Université Paris-Sud, Grid5000, in het bijzonder de wetenschappers Jean-Baptiste Hoock, Arpad Rimmel en Olivier Teytaud. De bijdrage van de Universiteit Maastricht werd geleverd door onderzoeker Guillaume Chaslot. De overige bijdragen waren afkomstig van Christophe Fiter, Sylvain Gelly, Julien Perez, Yizao Wang. De competitie werd georganiseerd door Chang-Shing Lee en MeiHui Wang, van de National University of Tainan (Taiwan).

Dr. ir. Anwar Osseyran, directeur SARA: "Deze nieuwe mijlpaal in onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie illustreert opnieuw het grote potentieel van Huygens voor vele, niet onmiddellijk voor de hand liggende, toepassingsgebieden van Supercomputing."

Financiers

Het onderzoek in dit project is gefinancierd door het project GoForGo van Exacte Wetenschappen, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en door de Franse organisaties Tao, INRIA, CNRS, LRI, Universite Paris-Sud. De rekentijd op Huygens werd toegekend door de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF).

Dr. Patrick Aerts, directeur NCF: "Een van de doelstellingen van NCF is het faciliteren van alle wetenschappelijke disciplines die belang kunnen hebben bij High Performance Computing (HPC). Naast gebruik door de traditionele wetenschapsgebieden, zoals Computational Fluid Dynamics en theoretische chemie, is het bemoedigend om te zien dat steeds meer andere vakgebieden, zoals kunstmatige intelligentie, bij hun onderzoek de mogelijkheden van High Performance Computing benutten."

Systeem

Huygens, een IBM Power 575 Hydro-Cluster systeem, is de nationale supercomputer die gevestigd is bij SARA Reken- en Netwerkdiensten in Amsterdam. Het systeem, dat sinds augustus 2008 in productie is, kan een piekprestatie leveren van 60 biljoen berekeningen per seconde (Teraflop/s), beschikt over 3328 Power6 processor cores van 4.7 GHz, heeft 15 TB intern geheugen en bijna 1000 TB diskcapaciteit.