Nieuw diepterecord voor offshorespecialist Tideway: 987 meter

25/02/2009 15:29

Reputatiegroep

Bij een project ten westen van Ibiza in de Middellandse Zee heeft Tideway met haar valpijpschip Rollingstone gisteren 20.000m3 stenen gestort op een diepte van 987 meter. Hier wordt een pijpleiding aangelegd in opdracht van de Spaanse energiemaatschappij Enagas. Dankzij de nieuwste technologie was het voor Tideway mogelijk dit nieuwe hoogstandje te realiseren. Nog nooit zijn op deze diepte stenen gestort.

De Enagas Balearic Pipeline is een onderzeese gaspijpleiding die wordt aangelegd tussen het Spaanse Denia en de Baleareneilanden Ibiza en Mallorca. Tideway is betrokken bij het baggeren van de sleuf, het maken van de aanlandingen en het beschermen en stabiliseren van de pijpleiding. Het doel van het Enagasproject is de Balearen te voorzien van natuurlijk gas. In dit project werkt Tideway samen met het Italiaanse pijpenlegbedrijf Saipem. Een eerder record was tevens in handen van de Nederlandse offshorespecialist: in 2000 werden bij het Malampaya Development Project (Filippijnen) in opdracht van Shell, in samenwerking met de Nederlandse pijpenlegger Allseas, stenen gestort op 780 meter.

Het valpijpschip Rollingstone is voorzien van de modernste technologie. Onder de romp hangt een lange pijp, waarmee de stenen precies op de juiste plek worden geplaatst. GPS-techniek en een reeks schroeven houden dit schip daarbij met dynamic positioning exact op koers. Dankzij deze technologie is Tideway in staat op steeds grotere diepte stenen te storten.

Tideway bv is een Nederlandse offshore specialist voor de olie- en gasindustrie. Met vijf (binnenkort zes) schepen en 250 medewerkers realiseert Tideway meer dan 150 miljoen Euro aan opbrengsten op jaarbasis in de offshore. Om opdrachtgevers te helpen bij de exploratie en exploitatie van energiebronnen, zoekt Tideway steeds weer naar innovatieve oplossingen. Als gevolg van de toenemende internationale vraag naar energie wordt steeds meer technologie ingezet. Dit vraagt om specialistische kennis. Hierbij profiteert Tideway ook van de expertise van haar moederconcern, de gerenommeerde Belgische waterbouwkundige multinational DEME.





http://www.tideway.nl