Scania


2009-02-25

Scania Dealer Rinsma viert 75-jarig bestaan

75 jaar ambachtelijke services in Friesland

Breda, 25 februari 2009 - Scania dealer Rinsma is alweer driekwart eeuw een begrip in Friesland. In 1933 startte Rinsma een transportbedrijf dat in de jaren vijftig was uitgegroeid tot een wagenpark met meer dan tien vrachtauto's waaronder diverse Scania-Vabis modellen. In 1957 werd Rinsma door de toenmalige importeur Beers' Zonen aangesteld als officiële Scania dealer voor Friesland. Sindsdien is Rinsma met vestigingen in Berlikum en Drachten een begrip in de regio.

Rinsma is van oorsprong een transportbedrijf dat vanaf 1933 actief was in het melktransport. De eerste vrachtauto was een Diamond T10, die Scania Beers destijds uit Amerika importeerde. Vanaf dat ogenblik stamt de samenwerking met de distributeur. Na een stabiele groei van het wagenpark liepen de transportactiviteiten in de jaren vijftig flink terug. De toenemende vraag van nabijgelegen transportbedrijven om in het onderhoud te voorzien van hun Scania-Vabis trucks kwam dan ook op het juiste moment. De inzet en kennis van Rinsma bleef niet onopgemerkt en mede omdat op dat moment de Scania dealer in Leeuwarden de activiteiten beëindigde werd het Scania dealerschap verworven. In 1981 wilde Rinsma ook haar klanten in het oostelijke deel van het verzorgingsgebied beter van dienst zijn en is een tweede vestiging aan de tussendiepen in Drachten geopend. Na een sterke groei van de activiteiten in deze regio is deze vestiging in 2004 verhuisd naar de moderne zichtlocatie op Industrieterrein Azeven langs de snelweg A7.

"Persoonlijke contact, korte lijnen en een uitgesproken service zijn onze kwaliteiten waarmee we een sterke klantenkring hebben opgebouwd", aldus Simon Boersma, directeur van Rinsma. "De nadruk ligt op het leveren van mobiliteit in de breedste zin van het woord. Dit betekent dat wij ons graag verdiepen in het vervoersprobleem van de transporteur en hiertoe pasklare oplossingen bieden. Uiteraard liggen deze op het gebied van nieuwe en gebruikte Scania's, maar ook bedrijfswagens van andere merken, getrokken materieel en diverse diensten als leasing en financiering, verzekeringen en reparatie en onderhoudscontracten behoren tot het totaalpakket."

Met gemiddeld honderd nieuwe chassis per jaar en een sterk en stabiel marktpercentage kan Rinsma inderdaad spreken van een trouwe klantenkring. Typische voorbeelden van het bieden van pasklare oplossingen zijn bijvoorbeeld de volume aanpassingen aan de motoren en het inkorten van cabines. Ook recent deed Rinsma van zich spreken door als eerste in de wereld een P-Highline cabine te bouwen met de beschikbare originele onderdelen. `Dit laatste was mogelijk door het Scania bouwdoos principe en de vergaande standaardisatie van het Scania product' aldus Boersma. `Later werd dit leverbaar af-fabriek'. Bij de twee vestigingen van Rinsma wordt dan wel gewerkt met de modernste middelen, maar de ambachtelijke nostalgie blijft nog duidelijk voelbaar.

Scania Rinsma is gevestigd aan de Bitgumerdijk 26 te Berlikum en aan de Bohrlaan 6 te Drachten.

Rinsma-pers-2009-332

V.l.n.r. Rinsma Service manager Hielke Oppedijk, Rinsma Account manager Sipke Visser, Directeur Rinsma Simon Boersma, Scania Beers Director Sales Tom van de Mosselaar, Scania Beers Director Services Henk Rotman en Algemeen Directeur Scania Beers José Badía. Service manager Raymond Kuperus was ten tijde van de foto niet aanwezig.