Artsenvereniging ABB slaat brug naar reguliere geneeskunde

25/02/2009 15:18

Reputatiegroep

Complementaire geneeskunde staat in het brandpunt van de belangstelling. Vooral patiënten met chronische klachten genezen sneller. Door een integrale benadering (lichamelijk, geestelijk en stofwisseling/chemie) ervaart 80 procent een sterke vermindering van pijn en klachten na behandeling of therapie. Dit verklaart de grote interesse voor het internationale congres 'Samen genezen', dat op 20 maart aanstaande in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Tijdens het congres presenteren wetenschappers en artsen opvallende resultaten, nieuwe inzichten en behandelingen. Samen genezen wordt georganiseerd door de Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatietherapie (ABB).

Steeds meer patiënten met onbegrepen klachten en pijnen wenden zich tot complementaire geneeskunde, waaronder praktijken voor biofysische geneeskunde en bio-informatietherapie. Niet-reguliere geneeskundige praktijken zijn daarmee een belangrijke aanvulling op de reguliere zorg. Complementaire geneeskunde maakt gebruik van behandelingen, gebaseerd op de wisselwerking tussen lichaam en geest. Uit onderzoek blijkt dat dit meetbaar en zichtbaar ten goede komt aan de keuzevrijheid en gezondheid van de zorgconsument.

Het herstelvermogen van met name chronisch zieken wordt aantoonbaar vergroot. Daarnaast neemt het medicijnverbruik sterk af en kan dit vaak tot nul worden gereduceerd. Daarmee levert complementaire geneeskunde in het algemeen en biofysische geneeskunde in het bijzonder, ook een belangrijke bijdrage aan de betaalbaarheid van ons zorgsysteem. De kosten nemen af en chronisch zieken kunnen sneller weer aan het werk.

Het aanbod en de toegankelijkheid van complementaire geneeskunde voor de Nederlander is de laatste jaren sterk verbeterd. De artsenvereniging ABB verwacht dat de groei van en de belangstelling voor complementaire geneeskunde in Nederland verder doorzet.

Met het congres Samen genezen wil de ABB nieuwe bruggen slaan. Westerman: 'Samen kunnen we grenzen verleggen. Voor de ene patient is de reguliere zorg de beste keuze, voor anderen past juist complementair beter. Vooral als het gaat om mensen met chronische klachten, die in het reguliere circuit vastlopen. Wij richten ons met onze diagnose en therapie bijvoorbeeld ook op de psyche en de stofwisseling, kortom op de gehele mens. Maar artsen uit de reguliere en complementaire geneeskunde zijn samen verantwoordelijk voor de best mogelijke zorg. Vandaar de titel van het congres: 'Samen genezen'.

Op het congres 'Samen genezen' worden artsen, therapeuten, hulpverleners, verpleegkundigen, maar ook patiënten in staat gesteld kennis uit te wisselen en een nieuw en ander zicht te krijgen op de nieuwste (complementaire) therapieën. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de effectiviteit van behandelingen en de gezondheidsbeleving van de patiënt.





http://www.abb-artsen.nl