Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nieuwe keurmerkverlening VNG aan benchmarks

24.02.2009

Eind mei 2009 verleent de VNG voor de vierde keer het keurmerk voor gemeentelijke benchmarks. Benchmarks komen in aanmerking voor een keurmerk, als zij voldoen aan tien door de VNG vastgestelde kwaliteitscriteria. De VNG roept gemeenten en aanbieders op om voor 20 maart 2009 benchmarks aan te melden.

De VNG vindt benchmarking een goed instrument om te werken aan verbetering van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Door een keurmerk te verlenen aan kwalitatief hoogwaardige benchmarks, wil de VNG deelname aan benchmarks onder gemeenten stimuleren. Gemeenten die op zoek zijn naar een benchmark kunnen er op vertrouwen dat benchmarks met een keurmerk voldoen aan tien kwaliteitscriteria. Op die manier weten gemeenten zich verzekerd van kwaliteit en hebben benchmarks met een keurmerk een streepje voor.

Het verkrijgen van een keurmerk houdt voor de aanbieders van benchmarks in dat:

* zij in de publiciteit rond hun benchmarks in 2009 het volgende beeldmerk mogen voeren:


* de benchmark eervol genoemd wordt in de Gids voor gemeentelijke benchmarks en op Waarstaatjegemeente.nl en vng.nl
* dat de VNG in diverse communicatie uitingen de benchmark noemt en gemeenten attendeert deel te nemen aan benchmarks en Waarstaatjegemeente.nl.

Om gemeenten een overzicht te bieden van de belangrijkste benchmarks op de voor hen relevante beleidsterreinen, heeft de VNG de Familie van Benchmarks ontwikkeld. Dit is een selectie van benchmarks uit de benchmarks met een keurmerk. Kerncijfers uit deze familie van benchmarks zijn te raadplegen in de database op Waarstaatjegemeente.nl.

Aanbieders kunnen hun benchmark aanmelden en gemeenten kunnen de VNG ook attenderen op goede benchmarks. Stuur daarvoor een mail naar keurmerk@vng.nl en zorg ervoor dat uw benchmark mét VNG keurmerk in de Gids voor gemeentelijke benchmarks komt.

Meer informatie of aanmelden?

* Klik op Beleidsvelden, Gemeentelijke Dienstverlening en Benchmarking voor meer informatie over benchmarking. Met vragen kunt u ook terecht bij het VNG Informatiecentrum: (070) 3738020 of informatiecentrum@vng.nl

* Klik op het formulier in de Gids gemeentelijke benchmarks voor aanmelding voor de keurmerkverlening gemeentelijke benchmarks 2009.

Den Haag, 24 februari 2009