Gemeente Hoorn

Hoorn voor structurele inzet sociaal raadslieden

Op dinsdagavond 24 februari 2009 heeft de Hoornse gemeenteraad besloten het sociaal raadsliedenwerk structureel voort te zetten. Wel bepaalde de raad met een unaniem aangenomen amendement dat de dienstverlening van de sociaal raadslieden niet door de gemeente zelf moet worden uitgevoerd. De onafhankelijkheid van de raadslieden moet gewaarborgd blijven, vond een ruime meerderheid.

Sinds april 2006 hebben inwoners van de gemeente Hoorn gratis gebruik kunnen maken van de sociaal raadslieden van De Wering (voorheen Regionale Instelling Maatschappelijke Dienstverlening). Dit sociaal raadsliedennetwerk werd opgezet om inwoners te helpen om hun weg te vinden tussen instanties, wetten en regels. Eind 2008 liep de overeenkomst met De Wering af. De gemeente besloot deze taken voorlopig zelf op zich te nemen.

De gemeenteraad was unaniem enthousiast over de dienstverlening van het sociaal raadsliedenwerk, maar vond dat door uitvoering van deze taken door de gemeente de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van adviezen in het geding zouden kunnen komen. Om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen besloot de gemeenteraad dat het sociaal raadsliedenwerk alsnog aan een externe partij moet worden uitbesteed. Of dit via subsidieverlening kan, of moet worden aanbesteed, wordt door het college nader onderzocht. In de tussentijd blijft de voorziening vanuit de gemeente in stand, zegde de wethouder toe.
Laatste wijziging van deze pagina: 25 februari 2009