Gemeente Hoorn

Gemeenteraad wil door met begraafplaats Zuiderdracht

Op dinsdag 24 februari heeft de Hoornse gemeenteraad besloten om door te gaan met de ontwikkeling van een begraafplaats aan de Zuiderdracht. De gemeente Drechterland wordt betrokken bij het gehele ontwerp- en bestemmingsplanproces. De gemeenteraad spoorde het college aan om ook de omwonenden direct te betrekken bij de verdere planontwikkeling. De aanwezige bewoners gaven bij monde van een inspreker aan mee te willen praten en mee te willen denken.

De gemeenteraad was verdeeld over de vraag of de begraafplaats er moet komen. De fracties van de VVD, VOC Hoorn, D66, Hoornse Senioren Partij, fractie De Meij en fractie Tonnaer hadden vragen over de cijfers waarop het college zich had gebaseerd. Deze fracties stemden tegen omdat zij vinden dat de capaciteit van de oude begraafplaatsen voorlopig nog soelaas kan bieden.

Wethouder De Boer zegde namens het college toe de eventuele onduidelijkheid over de beoordeling van de cijfers nog weg te zullen nemen. Maar het college bleef bij het standpunt dat een duurzame, lange termijn oplossing de enige reële optie is. De fracties van PvdA, CDA, GroenLinks en Hoorns Belang konden zich vinden in deze overweging en stemden in met het voorstel.

De gemeenteraad benadrukte dat het college van B en W belanghebbenden, waaronder de georganiseerde bewoners in de stichting Vrij Ruimte, bij de uitwerking van de plannen moet betrekken. Een motie met die strekking kreeg net geen meerderheid omdat het college aangaf dat men omwonenden sowieso zou betrekken bij het verdere proces. Met name de coalitiepartijen vonden de toezegging van het college voldoende en hadden geen behoefte dit nog eens in een motie te bevestigen.

De planuitwerking begint met de bezichtiging van enkele begraafplaatsen begin april 2009. Ook omwonenden worden betrokken bij deze bezichtigingen. Gestreefd wordt naar een nieuwe begraafplaats die eind 2011 kan worden geopend.
Laatste wijziging van deze pagina: 25 februari 2009