Gemeente De Ronde Venen


Aangepast sporten geniet een stijgende populariteit

Aangepast sporten geniet in De Ronde Venen steeds meer populariteit. Het aantal sporters is in twee jaar tijd met 30 procent toegenomen en het aantal aangeboden activiteiten met 40 procent. Dat blijkt uit de notitie Aangepast Sporten die dinsdag 24 februari door het college van B en W is vastgesteld. Om het aanbod verder te verbeteren heeft het college besloten vijfduizend euro uit te trekken om de rolstoelvriendelijkheid van sportaccommodaties in de gemeente te verbeteren.

De gemeente De Ronde Venen werkt sinds 2007 met zes andere gemeenten in de regio samen om het sportklimaat te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van deze Samenwerking Utrecht West (SUW) is het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van sportmogelijkheden. Door dit regionaal te organiseren wordt voorkomen dat elke gemeente kleine groepjes sporters probeert te koppelen aan een vereniging, waarna het vervolgens voor deze vereniging moeilijk is om alles financieel rond te krijgen.

Deze samenwerking is succesvol, blijkt uit de evaluatie. Een aantal doelstellingen is nu al gerealiseerd, een jaar eerder dan voorzien. Zo is het aantal aangepaste sporters in De Ronde Venen met 31 procent toegenomen en het aantal activiteiten met 41 procent. Ook de belangstelling voor deze vorm van sport is toegenomen: het aantal bezoekers van www.usportanders.nl is explosief gestegen de afgelopen jaren. Samen met onder andere de subsidie jeugdsport, de activiteiten in de BOS-Impuls en de mogelijkheid om bij de gemeente een persoonsgebonden budget aan te vragen voor de aanschaf van een sportrolstoel, heeft dit ervoor gezorgd dat de prestaties van De Ronde Venen uitstijgen boven het percentage dat door SUW gemiddeld is behaald.

Ondanks deze goede resultaten komen uit de evaluatie ook enkele verbeterpunten naar voren. Zo zijn niet alle sportaccommodaties even gebruiksvriendelijk voor minder-validen. Sommige sporthallen hebben geen invalidentoilet of -douche, terwijl andere niet beschikken over een drempelloze ingang of een speciale parkeerplaats vlakbij de ingang. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daarom besloten vijfduizend euro beschikbaar te stellen om deze accommodaties te verbeteren. In overleg met de andere gemeenten komen de overige aandachtspunten aan bod en worden daar waar mogelijk meegenomen in het nieuwe beleidsplan, dan zal gelden vanaf 2010.