Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Februaristaking 25 februari

25-februari-2009

Op woensdag 25 februari wordt op het Jonas Daniël Meijerplein bij de Dokwerker jaarlijks de Februaristaking herdacht.

In Amsterdam, Zaanstreek, Kennemerland, t Gooi en Utrecht werd in 1941 twee dagen gestaakt tegen het onmenselijke optreden van de Duitse bezetters jegens onze joodse medeburgers. De staking staat sindsdien symbool voor de bereidheid van de bevolking om samen pal te staan tegen racisme en terreur. De herdenking is bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijer plein in Amsterdam.

Programma
Kom naar de herdenking en laat zien dat u niet onverschillig staat ten opzichte van uw medeburgers en de waarden van een democratische samenleving.
De herdenking begint om kwart voor vijf met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden. Een lid van het college van Burgemeester en Wethouders legt een krans namens het gemeentebestuur. Het defilé langs De Dokwerker begint om 17.00 uur.

Bloemstukken
Bloemstukken kunnen vanaf 12.00 uur worden bezorgd in de Mozes en Aäronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein. De kransen kunnen vanaf 16.30 uur worden afgehaald voor het defilé.

Tentoonstelling
Traditiegetrouw is er in de Mozes en Aäronkerk een kleine tentoonstelling te bezichtigen van foto's die gemaakt werden van de razzia's op joodse mannen. Deze razzia's vormden de directe aanleiding voor de staking. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Het affiche
Ieder jaar maakt een kunstenaar een affiche voor de herdenking. Dit keer is het affiche gemaakt door Hanneke Meijers. Een jonge grafisch ontwerpster die al enige jaren de Februaristaking ondersteunt. Meer werk van haar is te zien op www.hannekekijkt.nl.

Wie, wat, waar?
Herdenking Februaristaking
25 februari, herdenking begint om 16.45 uur het defilé om 17.00 uur Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam
Meer informatie: www.februaristaking.nl

De dokwerker