Groen!

3 groene strijdpunten voor 'economisch oorlogskabinet' Noels

Datum
25/02/2009

Auteur
Wouter Van Besien voor Groen!

Categorie
In Algemeen

Groen! steunt het idee van een âeconomisch oorlogskabinetâ van econoom Geert Noels. Er is nood aan een crisisberaad op hoofdlijnen waar eindelijk fundamentele keuzes voor de toekomst kunnen gemaakt worden. Groen! legt alvast zelf 3 strijdpunten op tafel: een groene New Deal voor groene jobs, een vrijwillige 32-urenwerkweek en de koppeling van milieucriteria aan alle vormen van overheidssteun.

Wouter Van Besien: "Het is de verdienste van Geert Noels dat hij aan de alarmbel te trekt. Hij stuurt terecht aan op een serieus inhoudelijk debat. En zo'n 'oorlogskabinet' kan daarbij een goede rol spelen. Niet om beslissingen te nemen uiteraard, maar wel om op korte termijn actiegerichte voorstellen te doen. Geen overbodige luxe want hetgeen we vandaag van de Vlaamse regering te zien krijgen, is een gebrek aan visie en een stuurloos gefreewheel."

Groen! wil haar voorstel van een Groene New Deal hoog op de agenda van elk crisisberaad krijgen. Door proactief te investeren in een groene economie kunnen we tegelijk de klimaatproblemen, de sociale problemen en de economische recessie aanpakken. Ook Ban Ki-Moon en Al Gore dringen daar op aan. In zijn boek `Econoshock' beschrijft Geert Noels zelf waarom er nood is aan een grondige verandering van ons energie-systeem en waarom we moeten, kiezen voor een groene economie als reactie op de schokken van de klimaatcrisis en het einde van de goedkope olie. We zijn dus in goed gezelschap.

Met het invoeren van de vrijwillige 32-urenwerkweek wil Groen! de bedrijven en de mensen opnieuw meer zuurstof geven. Dit idee is zeker en vast geen utopie. Vandaag vermeldt De Standaard dat het bedrijf Jaga in Diepenbeek een overeenkomst heeft afgesloten met de werknemers om gedurende 6 maanden met z'n allen vier vijfde te gaan werken om ontslagen te vermijden. Ook Randstad laat haar werknemers minder werken om niemand te moeten ontslaan. Groen! ondersteunt deze logica en wilt het idee uitbreiden. Het is een zeer positieve trend en kan de ontslagen terugdringen: we roepen vakbonden en werkgevers op om het idee meer en breder toe te passen. Het past ook perfect in de lange termijn visie van Groen! Wij zien de 32-urenwerkweek immers als de toekomstige norm, zodat we kunnen evolueren naar een maatschappij waarbij iedereen werkt en iedereen ook tijd heeft voor zorg en eigen hobby's. Op langere termijn kan het inkomensverlies ook gecompenseerd worden door een vermogensbelasting. Wouter Van Besien: "Een logische stap als je weet dat in ons land de belastingsdruk op arbeid veel hoger is dan die op inkomsten uit vermogens. Het soort experimenten zoals bij Jaga en Randstad, is zeer nuttig om de mensen te laten proeven van een andere tijdsindeling en de discussie te openen."

Een ander punt dat Groen! ter sprake wil brengen, is de structurele inbreng van milieu- en sociale criteria voor elke vorm van overheidssteun. Dit past ook in de logica van een groene New Deal. De wereld wordt niet enkel geteisterd door de financieel-economische crisis, maar ook door de klimaatontsporing en de groeiende sociale kloof. Elke economische relancemaatregel moet tegelijkertijd ook het klimaatprobleem en de sociale kloof aanpakken. Het is betreurenswaardig als er kortingen op de BTW worden gegeven voor nieuwbouw, zonder dat hieraan strenge isolatiecriteria gekoppeld worden. Ook de eventuele steun aan de automobielindustrie vertoont deze gebreken en laat kansen op een beter klimaat onbenut. Steun aan bedrijven moet voorwaardelijk zijn, en moet de economie vergroenen en verduurzamen. Alle vliegen in één klap, dat is de essentie van de groene New Deal.

Het klopt dat er al heel wat fora bestaan waar er grondig kan gediscussieerd worden over economie, maar toch mag de oproep van Geert Noels niet zomaar in dovemansoren vallen. Geert Noels ziet, net zoals Groen!, dat de overheid steken laat vallen en wil het debat hierover openen. Groen! Steunt de oproep van topeconoom Noels ten volle.

Het volledige voorstel van Groen! om te evolueren naar een duurzame economie kan u nalezen door hier te klikken.

Contact: Wouter Van Besien -