FloraHolland


Bolboemenbericht week 8

FLORAHOLLAND (25 februari 2009) - We schreven het vorige week al op deze plaats: de wet van Murphy beheerst deze weken de markt. De belangrijke bloemenfeestdagen Valentijn en Vrouwendag vallen beiden in het weekend. De carnavalsdip, de vakantie, het op slot gaan van de Duitse markt en de weersomstandigheden kosten allemaal veel vraag. Alles kwam samen in de afgelopen week, waarin we bovendien tegen de statistieken van vorig jaar moesten opboksen met de extreem hoge vraagpiek van vorig jaar. Destijds viel de inkoop van Vrouwendag en Engelse Moederdag samen in de loop van deze verslagweek. Ook was er daarbovenop in grote delen van Europa nog weinig te merken van de economische crisis, waarvan we nu de gevolgen extreem voelen. Toch is er de hoop en verwachting dat we nu het dieptepunt wel hebben gehad.

Een net zo slechte week als deze, in vergelijking met vorig jaar, zullen we waarschijnlijk niet meer kennen dit jaar. Alleen een extreme hittegolf zou een nieuw dieptepunt kunnen betekenen. Op het moment van schrijven blijkt dat ook uit de al flink aantrekkende prijzen bij vrijwel alle bloemen. In die zin is het goed verklaarbaar dat in de verslagweek maar liefst 22 procent minder bloemen werden aangevoerd dan vorige week. De aanvoer was deze week ook 18 procent minder dan vorig jaar. Blijkbaar hebben veel aanvoerders tijdig geanticipeerd op de enorme vraagdip die voor deze week was voorspeld. De reactie van sommige aanvoerders had echter wat nadrukkelijker gekund. Nu deden de 103 miljoen bolbloemen een gemiddelde prijs van EUR 0,14. Dat is 3 cent minder dan vorige week en
4 cent lager dan vorig jaar. De komende week wordt dat waarschijnlijk veel beter.
Feit blijft wel dat voor veel bedrijven in en rondom de productie en afzet van bloemen een spannende tijd aanbreekt. Want het mag dan in vergelijking met vorig jaar beter gaan dan afgelopen week, het betekent allerminst dat we kunnen spreken van een rendabele bedrijfsvoering in de komende maanden. Daarvoor zijn de steeds harder optredende kredietverstrekkers te onberekenbaar. De bloemen zullen ongetwijfeld weer een keer duur worden, dit is voor sommige productgroepen gelukkig de komende week al aan de orde, maar voor velen zal dit jaar lastig positief te eindigen zijn. Voor de komende week mag worden verwacht dat de Grootmoederdag in Frankrijk en België (1 maart) en de Internationale Vrouwendag (8 maart) een zeer positief effect op de prijzen zullen hebben. Kort daarna zullen een aantal landenspecifieke feestdagen voor een mooie vraagpiek gaan zorgen, voornamelijk in de eerste helft van week 12. Daarvoor zorgen de Italiaanse en Spaanse Vaderdag op 19 maart en vooral de Engelse Moederdag van 22 maart, evenals Moederdag in Slovenië (25 maart). Daarna gaan we ons opmaken voor de Paasdagen. Iedereen blijft lekker thuis met al deze feestelijkheden. Niet op vakantie, maar knus in de eigen omgeving. Met een paar extra bossen bloemen op de tafels tanken we bij en strijden we voort!

Tulpen
Een zeer slechte prijsweek en dat ondanks 23 procent minder tulpen dan de week ervoor. In de loop van de week kelderden de prijzen om concernbreed te eindigen op EUR 0,117. Vooral de lichtere sorteringen van 24 gram of lager, waarvoor ook het retailsegment meer en meer de neus voor ophaalt, gingen volledig onderuit. De tol van de slechte bollenoogst in de dikke maten wordt nu betaald. Dit kan ook gekoppeld worden aan de illusie van een aantal broeiers dat nog een maatje kleiner broeien wel kan, omdat de bolinhoud door voldoende zonuren dat wel toe zou laten. Uit de te kleine maten blijken te lichte tulpen te komen, zeker vanuit de partijen die door de jaren heen min of meer zijn afgeraapt door telkens de maten 9,5/10 op te verkopen ofwel af te broeien.
In de statistiekvermeldingen heeft het geleid tot een belangrijke aanpassing. Er circuleren in het gehele tulpenvak prijslijsten waarbij alleen de gerealiseerde bloem- en klokdagprijzen zijn opgenomen. Dit is inclusief A2 kwaliteit en de veelvuldig aangeleverde extreem lichte partijen. Daarin zitten dus veel partijen opgenomen die niet door het retailsegment gebruikt worden. De betreffende prijslijsten worden door diezelfde marktpartijen wel gebruikt om te claimen dat de gevraagde prijzen te hoog zouden liggen. De aanpassing van de verstrekte nieuwe statistieken is dat we nu actief communiceren wat de gemiddelde prijzen zijn van de betreffende cultivars uit de A1-kwaliteit én van de sorteringen minimaal 24 gram en zwaarder. Hierdoor kunnen we een reëlere en dus betere prijs realiseren. Het blijft natuurlijk wel zaak dat iedereen met zijn eindklant blijft spreken over de actuele aangeboden partijen. Weet welke sortering en kwaliteit het exact betreft en wat van die betreffende vergelijkbare partijen de dagwaarde is.
FloraHolland Aalsmeer maakte melding van teleurstellende prijzen in de verslagweek. Middenprijzen van beneden een dubbeltje leken heel normaal. Het enige wat wel de normale prijs opbracht waren de aparte zware tulpen. FloraHolland Rijnsburg zag eveneens de middenprijzen in week 8 wegzakken. Ruim 20 miljoen aangevoerde stelen was in vergelijking met vorig jaar niet overdreven veel. De middenprijs moest met EUR 0,115 ruim 4,5 cent inleveren ten opzichte van vorig jaar. Voor `Leen vd Mark' werd gemiddeld EUR 0,083 betaald, waarbij de lichtere sortering van rond de 22 gram voor slechts een stuiver van de hand gingen. Ook `Ile de France' zakte met een middenprijs van EUR 0,073 naar een dramatisch niveau. Het aanbod pottulpen is nog steeds relatief klein en vrij stabiel. De prijzen zijn relatief goed.

Lelies
Over de gehele linie ging er een klein dubbeltje van de prijs af ten opzichte van vorige week. Dit met uitzondering van de Longiflorum die 3 cent gemiddeld inleverde. De aanvoer daalde concernbreed naar een kleine 6 miljoen stuks. De verschillen met de piekweek van vorig jaar zijn aanzienlijker. Destijds brachten de Longiflorums EUR 0,56 op. Nu was dit EUR 0,34, met 14 procent minder aanbod. De Aziaten stonden toentertijd op 7 stuivers. Nu was dit EUR 0,31 met bijna 40 procent minder aanvoer. De LA-hybriden deden vorig jaar 4 dubbeltjes. Nu was dit 9 cent minder, met 22 procent minder stuks. De Orientals ten slotte, gingen nu voor EUR 0,68 naar een andere baas. Dit is precies dertig (!) cent lager, bij 18 procent minder aanvoer. Hier moeten we, met gevoel voor understatement, vermelden dat op het moment van schrijven de gemiddelde prijzen weer een paar dubbeltjes hoger liggen.

FloraHolland Aalsmeer noemde de Oriental lelies wat prijs betreft `gewoontjes', want extreme prijzen in de aanloop naar Vrouwendag bleven uit. Goede partijen `Siberië' bleven rond de EUR 1,75 hangen en de `Willeke Alberti' rond de EUR 1,35. Mooie zware `Merostar' ging van EUR 1,30 tot EUR 1,65. De Aziaten stonden deze week onder druk met een gemiddelde van
EUR 0,28. Vooral rood verkocht zeer moeizaam en oranje ging het beste. De Longiflorum zat met een middenprijs rond de EUR 0,33 en de aanvoer was in stuks gelijk aan vorig jaar.

FloraHolland Naaldwijk zag de vraag naar Aziaten in de loop van de week dalen. De middenprijs daalde van EUR 0,39 op maandag naar EUR 0,31 op vrijdag. Er was deze week een zeer grote stuksdaling ten opzichte van vorig jaar. Met 370.000 stelen van EUR 0,354 naar 170.000 stelen van EUR 0,341 deze week spreekt boekdelen. De LA-hybriden daalden van EUR 0,37 op maandag naar EUR 0,24 op donderdag. Vrijdag kwam er een lichte verbetering en stegen ze naar bijna EUR 0,30. De Longiflorum had ook een magere week met een prijsdaling, 230.000 stelen voor EUR 0,34. Tot slot was de vraag naar de Oriental goed deze week, 862.000 stelen voor gemiddeld EUR 0,724. De soorten uit Rusland werden flink duurder.

FloraHolland Rijnsburg kreeg ruim 800.000 lelies in week 8 aangevoerd. In vergelijking met week 7 lag de middenprijs een dubbeltje lager op EUR 0,43. Alle hoofdgroepen werden fors minder betaald, maar de Aziatische hybriden spanden de kroon. Weliswaar lag de aanvoer van de Aziaten hoger dan de vorige weken, maar een middenprijsdaling van EUR 0,14 is fors. De Longiflorum zakte voor het eerst onder de EUR 0,30. `Worldwhite' werd voor het eerst dit jaar aangevoerd en bracht gemiddeld EUR 0,36 op. De Orientals kenden op maandag de beste dag met een middenprijs van EUR 0,70. Op vrijdag werden de grootste uitschieters genoteerd. Zware `Robina' en `Caroline Tensen' gingen voor EUR 1,90 respectievelijk EUR 1,80 van de hand.

Amaryllissen
De aanvoerdaling van 45 procent ten opzichte van vorige week getuigt van marktinzicht bij de aanvoerders. Desondanks daalden de prijzen tot een absoluut diepterecord. Een gemiddelde concernweekprijs van EUR 0,37 is nog niet eerder voorgekomen. De amaryllisaanvoerders zijn met terugwerkende kracht blij met de beste prijsvorming voor hun producten in de december seizoenspiek. Feit is dat voor de seizoensverlengende aanvoerders momenteel een bittere pil wordt verwerkt. Ook in Naaldwijk was het een slechte week voor de amaryllissen, de vraag bleef weg net als bij zoveel andere bloemen. Dinsdag was de minste dag met nog geen 3 dubbeltjes per steel. De dagen erop volgend, stegen de prijzen weer licht naar EUR 0,373 op vrijdag, inclusief de bosjes. Uitschieters waren `Ferrari' en `Challenger' die nog boven de euro uit kwamen. FloraHolland Rijnsburg zag ruim 100.000 amaryllissen voor de klok in week 8. Vorige week waren dit er 60.000 meer. De middenprijs zakte van EUR 0,64 in week 7 naar een kleine EUR 0,39 in week 8. De 4-koppers `Red Lion' lagen op een gemiddelde van EUR 0,33, de week ervoor was dit nog EUR 0,67.

Irissen
Voor ruim 1,8 miljoen irissen werd concernbreed EUR 0,11 betaald. Dat was met 20 procent minder aanvoer anderhalve cent minder opbrengst dan vorige week. Bij FloraHolland Aalsmeer werden de irissen einde van de week een stukje duurder en met name de `Blue Magic' deed het redelijk goed.

Narcis
De aanvoer van narcissen bleef op het niveau van de voorgaande week, 2,7 miljoen stuks met blad deden gemiddeld EUR 0,11. FloraHolland Rijnsburg zag de narcissen als één van de weinige producten een betere middenprijs realiseren ten opzichte van vorig jaar. In week 8 kwam de middenprijs uit op EUR 0,11. Hierbij moet vermeld worden dat de aanvoer ten opzichte van vorig jaar gehalveerd is. Voor `Dutch Master' werd op vrijdag EUR 0,18 betaald en dat is een mooi bedrag. Mooie en minder mooie partijen `Dick Wilden' gingen voor EUR 0,154 van de hand.

FloraHolland Aalsmeer zag een oplopende aanvoer van de potnarcis 'Tete a Tete'. De toegevoegde waarde werd in het begin van de week redelijk tot goed betaald. Het waren met name de 9 cm potten die naar het eind van de week toe duurder werden, richting de EUR 0,47. Verhoudingsgewijs bleven de 12 cm potten hierbij wat achter, maar hiervan was het aanbod ook wat groter. Op vestiging Naaldwijk liep de aanvoer op tot 206.000 stuks. Ook hier werden aan het einde van de week de kleinere potmaten beter betaald.

Hyacinten
De aanvoer van ruim 2,3 stuks concernbreed gingen voor gemiddeld EUR 0,14. Dat is nog nooit zo slecht geweest en een dubbeltje lager dan de slechte prijzen van vorig seizoen. FloraHolland Rijnsburg noteerde hyacinten voor gemiddeld een dubbeltje. Het lijkt ondenkbaar in deze tijd van het jaar, maar toch is het helaas werkelijkheid. Op woensdag en donderdag brachten hyacinten inderdaad EUR 0,10 op, uiteindelijk kwam de middenprijs uit op een lage EUR 0,122. In week 8 vorig jaar werden nog middenprijzen van een kwartje gerealiseerd. Nu zijn het slechts de cultivars ´Topwhite´ en ´Yellow Queen´ die rond een kwartje opbrengen. De enige cultivar die er in middenprijs uitschiet was ´Woodstock´ met EUR 0,36. FloraHolland Aalsmeer noteerde deze week meer hyacinten aan de klok met in totaal 845.000 stuks. Dat waren er 200.000 meer dan vorig jaar en dat was in de prijs ook duidelijk merkbaar.
Bij de pothyacint was de prijs naar het einde van de week afnemend. Op vestiging Naaldwijk werd met 241.000 stuks ongeveer 10 procent minder aangevoerd ten opzichte van vorige week. De 1-pitters werden in de loop van de week op de Naaldwijkse klok tegen oplopende prijzen verhandeld.

Calla's
De kleinbloemige Calla-aanvoer daalde wederom, met 11 procent naar ruim 460.000 stuks. De gemiddelde prijs verloor de winst van vorige week want nu kwam de gemiddelde prijs 2 dubbeltjes lager uit op EUR 0,46. In Aalsmeer werden de kleuren goed betaald terwijl de grootbloemige witte achterbleven in prijsvorming. FloraHolland Naaldwijk kende een stabiele week qua prijs, tussen de EUR 0,55 en de EUR 0,59. Alleen donderdag liet een grote prijsstijging zien door het schaarse aanbod die dag. Gemiddeld EUR 0,77 bij de Aethiopica. Vorig jaar was het aanbod gelijk met 62.000 stelen. De prijzen waren toen wel beter en gingen voor EUR 0,81 van de hand. De overige kleuren lieten maandag nog een middenprijs zien van EUR 0,52. Dit hield echter geen stand en zakte in de loop van de week naar EUR 0,42 op vrijdag.

Overige bolbloemen
De aanvoer van ranonkels stagneerde op 4,2 miljoen stuks en die leverden ten opzichte van vorige week 4 cent in. FloraHolland Rijnsburg noteerde dat de aanvoer van ranonkels daalde ten opzichte van de week ervoor van een klein miljoen naar 860.000 stuks. De middenprijs daalde met een stuiver naar ruim 9 cent. Van de grootste soort, de `Elegance Orange', werden in totaal 110.000 stuks aangevoerd voor een middenprijs van een dubbeltje, vorig jaar in dezelfde week lag het gemiddelde 5 cent hoger.
De aantallen bij de anemonen daalden eveneens marktgericht mee tot 3,7 miljoen stuks. Die deden gemiddeld EUR 0,06 en ook dat is gemiddeld slecht. FloraHolland Aalsmeer zag tegen het einde van de week hogere prijzen bij de anemonen omdat hier de aanvoer sterk is afgenomen. FloraHolland Rijnsburg zag de aanvoer van anemonen in week 8 hard dalen van 1,4 miljoen stuks in week 7 naar 900.000 stuks in week 8. Ondanks dat lag de middenprijs 2,5 cent lager op 5,3 cent. De witte muscari op pot is nog steeds schaars en duur. De blauwe muscari zakte qua prijs op de Aalsmeerse klok wat weg. De toegevoegde waarde werd in het begin van de week redelijk tot goed betaald. Op vestiging Naaldwijk nam de aanvoer van muscari toe met bijna 6 procent tot 92.000 stuks. De prijs bleef nagenoeg gelijk.