Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Krachten gebundeld: de Kenniswerkplaats Amsterdam

25 februari 2009

Dinsdag 17 februari was stadsdeel Zuidoost gastheer tijdens de opening van een bijzonder project: de Kenniswerkplaats Amsterdam 10+. Het Verweij-Jonker Instituut presenteerde de plannen om de krachten van professionals, zelforganisaties en onderzoekers te bundelen om ouders en hun kinderen beter op weg te kunnen helpen. In stadsdeel Zuidoost gebeurt er al veel op dat gebied en bestaan er plannen deze activiteiten uit te breiden.

Portefeuillehouder Verzijl: `Kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar verdienen onze bijzondere aandacht omdat zij een nogal bepalende en daarom belangrijke stap in hun leven zetten, namelijk van de basisschool naar een school voor voortgezet onderwijs. Te veel kinderen in Zuidoost stromen te vaak door naar het praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs in het vmbo. Ik denk dat onze kinderen meer in hun mars hebben. Daarom moeten we al het mogelijke doen om hun kansen op een goede toekomst te vergroten. Bundeling van krachten is daartoe van belang. Kennis en ervaring, vanuit de wetenschap en vanuit de praktijk, moeten gebruikt worden om samen met de etnische zelforganisaties te komen tot een voor onze kinderen meer kansrijk Zuidoost. Daarom ben ik blij met de Kenniswerkplaats.'

Wat is de Kenniswerkplaats?
Jongeren en ouders bereiken en goede hulp aanbieden is in de praktijk nog niet goed genoeg geregeld. Er is nog geen duidelijke plek waar ouders en jongeren - zonder al teveel obstakels - terecht kunnen met hun vragen over opvoeding, schoolkeuze, grenzen stellen, puberteit. Ouders zijn vaak onzeker over de opvoeding, juist rond de overgang naar voortgezet onderwijs, als hun kinderen op een kwetsbare leeftijd zijn. Jongeren weten vaak niet de weg te vinden naar voor hun belangrijke informatie.

De Kenniswerkplaats Amsterdam 10+ bundelt de krachten van onderzoekers, veldwerkers, beleids-makers en zelforganisaties. Het doel is een sterk netwerk rond ouders en kinderen maken voor betere hulp en informatie.

De Kenniswerkplaats Amsterdam 10+ wil gebruik maken van de vele en goede ervaringen van scholen, opvoedcentra en andere organisaties in het bereiken van migrantenouders. Met zelf-organisaties, ouders en jongeren werken we aan stapsgewijze verbetering van de beantwoording van vragen die leven over opvoeding en begeleiding - voor alle groepen Amsterdammers met kinderen in de tienerleeftijd.

Op dit moment wordt er gewerkt aan Kenniswerkplaatsen in Amsterdam Noord, Slotervaart en Zuidoost.

Voor meer informatie over de Kenniswerkplaats gaat u naar http://www.verwey-jonker.nl/kenniswerkplaats

---