Politiebond ACP

25 februari 2009

TOP-bijeenkomst Hollands Midden succes

Door: Rob Mussert

Op dinsdag 24 februari was de regio Hollands Midden geverfd in ACP-kleuren. Onderwerpen van gesprek: reorganisaties, capaciteitsproblemen, de problemen rond BVCM en de plannen die er liggen voor de situatie in Gouda.
De ACP was de hele dag op pad met collega's in Hollands Midden

De ACP was de hele dag op pad met collega's in Hollands Midden

De Regionale Raad in Hollands Midden ontving de ACP-delegatie in Leiderdorp. Voorzitter Gerrit van de Kamp, vice-voorzitter Wiep van der Pal en collega's Rob Mussert, Wout Jongman en Johan Jonkers waren de hele dag in de regio aanwezig. Over de bezoeken aan de werkvloer later meer. Opvallend vonden de bestuurders de onderwerpen die overal in de regio terugkeerden.

BVCM
"De organisatie staat stevig onder spanning", zegt Gerrit van de Kamp. "Er zijn (te) veel veranderingsprocessen op hetzelfde moment gaande. Er is een probleem met de capaciteit en de verdeling van die capaciteit. Dat komt natuurlijk ook tot uiting in de problemen die het korps ervaart rond BVCM. Tegelijkertijd met de invoering van het nieuwe plansysteem, heeft men de planafdeling gereorganiseerd. Met minder mensen het ingewikkelde BVCM invoeren, is niet te doen". De korpsleiding heeft zich dit ook gerealiseerd. Er is besloten dat het korps voor dit moment stopt met het invoeren van BVCM en dat het plannen weer tijdelijk op de districten gebeurt. In Excel. `We moeten eerst zien dat het nieuw gekozen systeem klopt en werkt. Dan pas kan de organisatie er weer mee aan de slag', aldus de collega's. Binnenkort staat echter de invoering van een ander systeem, BVH, voor de deur. De ACP vindt dat het korps zich moet oriënteren op de vraag of het wijs is om dat nu op te pakken.

Gouda
Tijdens de dag kwamen onderwerpen op tafel die de ACP-ers meenamen in het gesprek met de korpsleiding. "Hollands Midden zet studenten in in de noodhulp. Wij hebben aangegeven dat dat niet kan en mag gebeuren", vertelt Gerrit van de Kamp. De vakbondsman heeft de korpsleiding aangeraden de werkdruk te evalueren en prioriteiten te stellen voor wat betreft de werkzaamheden. Ook kwam de situatie in Gouda aan de orde in het gesprek met de korpsleiding. "Er wordt een plan opgesteld over de aanpak in de probleemwijken in Gouda. Wij vinden dat er naast de politie ook andere partijen hierin een verantwoordelijkheid hebben. Een uitgelezen kans voor de korpsleiding om de politiek hier stevig in te betrekken, als je het mij vraagt. Maar ik raad het korps ook aan om zich heen te kijken. In Limburg Noord liggen dezelfde soort plannen klaar, die zijn zo toepasbaar op de Goudse situatie. Vind nu niet steeds overal opnieuw het wiel uit."

Maatregelen
Voor de ACP is het duidelijk: het korps heeft te maken met een aantal zaken die om stevige maatregelen vragen. De komende maanden volgen we de ontwikkelingen op de voet. De Regionale Raad (RR) in Hollands Midden, die een perfect georganiseerd programma in elkaar had gezet, vervult daarbij een belangrijke rol. Collega's kunnen bij de RR aangeven wat er niet goed gaat of wat ter discussie gesteld zou moeten worden. "Mocht over een aantal maanden blijken dat er geen veranderingen plaatsvinden in het korps, dan kom ik terug in de regio voor ronde twee," alsdus Gerrit van de Kamp.


---