Gemeente Assen


Minder energie net zo veilig

De straatverlichting van Assen moet een stuk zuiniger. De komende vijf jaar trekt de gemeente hiervoor zo'n 3.5 miljoen uit. Met het geld bespaart de stad in twintig jaar tijd 4,1 miljoen KWh. Dat staat gelijk aan 1.800 ton CO2-uitstoot. Het beleid past in het streven om in 2020 een CO2-neutrale stad te zijn.

De gemeente wil LED-verlichting plaatsen, de straatverlichting tussen 12.30 en 06.00 uur dimmen en lantaarnpalen verwijderen op plekken waar ze niet echt noodzakelijk zijn. Bij alle maatregelen blijven sociale veiligheid en verkeersveiligheid gegarandeerd. Ook als het donker is moeten mensen de straat goed kunnen overzien. Waar het kan, brengt de gemeente de verlichting terug. Waar het nodig is, blijft de verlichting op gelijke sterkte.

Er loopt een aantal proeven met LED-verlichting. In de straten Stedewaarts en Stedehof in Kloosterveen is de verlichting uitgeprobeerd. Aan de Hoofdlaan in het Asserbos zijn proeven gedaan met groen LED-licht. De reacties op de proeven zijn positief. Alle geënquêteerden in Kloosterveen beoordelen LED-verlichting met 'goed' als het gaat om sociaal veilig in het donker. Dit ondanks het feit dat veel mensen de hoeveelheid licht als 'niet goed' ervaren. De kleur van het licht ervaart het overgrote deel als positief.