Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Emancipatiebevordering onder mannen

Mannen spelen een grote rol in de opvoeding van de kinderen en als ondersteuning voor (de carrière van) de vrouw. Traditionele opvattingen kunnen de emancipatie van vrouwen afremmen. Dit is een bekend verschijnsel onder veel allochtone gezinnen. Een bepaalde groep allochtone vaders hebben het gevoel tekort te schieten vanwege hun maatschappelijke positie. De emancipatie van vrouwen en dochters zien deze mannen als een bedreiging, waardoor ze nog meer in een achtergestelde positie raken. Mannen fungeren vaak als een schakel tussen het gezin en de omgeving en spelen een belangrijke rol in het reguleren van het gedrag van de kinderen buitenhuis.

In het Wijkactieprogramma Sociaal voor de wijken Hillesluis, Bloemhof en de Afrikaanderwijk zijn dan ook middelen gereserveerd voor het bevorderen van emancipatie onder de mannen.

Profiel
De deelgemeente Feijenoord is hiervoor op zoek naar een deskundig bureau, met aantoonbare ervaring in het bevorderen van emancipatie en participatie onder de hierboven beschreven groep mannen middels empowerment-trajecten en gerichte training. De duur van de opdracht is een jaar, afhankelijk van het succes en de beschikbare middelen is er een optie tot verlenging.

De verwachte prestaties

1. Binnen de wijken Bloemhof, Hillesluis en Afrikaanderwijk 60 vaders (20 per wijk) laten deelnemen aan empowerment-trajecten ter bevordering van emancipatie en participatie. Dit traject moet uit minimaal 3 bijeenkomsten per wijk bestaan. De deelnemers worden in samenspraak met de deelgemeente geselecteerd

2. Het geven van training aan vaders om zelfbeschermende vaardigheden aan te leren ter voorkoming van stress en depressieve klachten (maximaal 35 mensen).

De verwachte resultaten
Er wordt een tussenrapportage opgesteld over het eerste halfjaar van het traject. Deze rapportage dient uiterlijk 8 maanden na aanvang van het traject aangeleverd te zijn bij de deelgemeente. In de rapportage moet minstens zijn opgenomen:

- Een kwalitatieve evaluatie:

- Hoeveel bijeenkomsten/trainingen hebben plaatsgevonden
- Hoeveel deelnemers zijn aanwezig geweest

- Hoe zijn de deelnemers aangetrokken

- Welke maatschappelijke groepen zijn er bereikt
- Verslagen van de bijeenkomsten

- Effect- en tevredenheidmeting bijeenkomsten en trainingen
- Een financiële verantwoording

Er wordt een eindrapportage opgesteld aan het einde van het traject, op basis van bovengenoemde criteria. Deze rapportage dient uiterlijk 2 maanden na afloop van het traject bij de deelgemeente aangeleverd te zijn.

Interesse?
Dien voor 11 maart 2009 een offerte in, waarin minimaal de volgende aspecten staan beschreven:

1. op welke wijze u voldoet aan het geschetste profiel;
2. een inhoudelijke beschrijving over de wijze waarop u de verwachte prestaties zult realiseren;

3. welke kosten hiervoor in rekening zullen worden gebracht.

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw V. den Hoedt, 010 - 2916030, v.denhoedt@feijenoord.rotterdam.nl

Uw offerte kunt u opsturen naar het volgende adres: De deelgemeente Feijenoord
T.a.v. mevrouw V. den Hoedt
Postbus 9555
3007 AN ROTTERDAM