Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie sceptisch over plannen voor nieuw bestuursmodel

In de commissie Bestuurlijke Zaken is 19 februari voor de eerste keer gedebatteerd over de notitie 'We kunnen zoveel beter!'. Hierin schetst het College van Burgemeester en Wethouders welke veranderingen worden beoogd voor een adequate organisatie van het bestuur in de gemeente Rotterdam. Het bestuursmodel moet zodanig worden aangepast dat er beter wordt samengewerkt, meer slagkracht is, en een heldere rolverdeling tussen het gemeentebestuur en de deelgemeentebesturen.

Aansturing vanaf Coolsingel
Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn legde in een korte presentatie uit wat er zoal gaat veranderen als de plannen worden uitgevoerd. De deelgemeenten worden dan wijkraden en verliezen hun kaderstellende bevoegdheden. Ze hebben geen eigen financiële verantwoordelijkheden meer en ook de ambtelijke organisatie zal vanaf de Coolsingel worden aangestuurd. Het komt er op neer dat de deelgemeenten vooral uitvoerende taken overhouden.

Kleinere deelraad
Wat de politiek betreft komen er minder dagelijks bestuurders en kleinere deelraden. Doordat het duale stelsel voor de deelraden vervalt, komen de bestuurders net als vroeger uit de gekozen deelraad. Een kleinere deelraad betekent ook een hogere kiesdrempel, waardoor er minder politieke partijen vertegenwoordigd zullen zijn in de deelraad. Ook zal het ambtelijk apparaat kleiner worden. De bestuurders op gebiedsniveau zijn volgens de notitie bij uitstek geschikt om met indicaties te komen voor mogelijke problemen die spelen en om daar oplossingen voor aan te dragen.

Bestuurders voeren uit
De bestuurders voeren volgens de notitie beleid uit of geven lokale invulling aan beleidskaders en betrekken daar bewoners bij. Het lokale bestuur heeft zeggenschap over de belangrijkste zaken op wijkniveau: wijkwelzijn, wijkeconomie, wijkveiligheid, onderdelen van de ruimtelijke ordening op wijkniveau, en buitenruimte. Het bestuur communiceert hierover met de bewoners, aldus de notitie van het gemeentebestuur.

'Iets andere visie'
Oudshoorn gaf in haar presentatie aan dat er volgens het College geen sprake is van een stelselwijziging, maar concludeerde dat de discussie die nu gevoerd gaat worden, wel degelijk over een stelselwijziging gaat. Toch kiezen de gezamenlijke deelgemeenten voor een positieve insteek. Ze erkennen dat er iets moeten verbeteren, maar hebben 'een iets andere visie' over hoe dat bereikt zou kunnen worden, zo stelde de deelgemeentevoorzitter.

Geheime notitie
De commissieleden reageerden sceptisch. Marco van Lent (PvdA) vond het moeilijk die positieve insteek te houden. Een startnotitie van het College, die geheim had moeten blijven maar inmiddels breed bekend is geworden, ademt volgens hem een sfeer van: 'we willen het er eigenlijk niet over hebben'. Jamal El-Mahi (GroenLinks) zei wanhopig dat in het 'metrostuk' staat dat ook als de deelgemeenten tegen zijn, het gemeentebestuur de plannen toch door wil laten gaan.

Lagere kiesdrempel
De fractie van Leefbaar Rotterdam in de deelraad is blij met de notitie van het College. Nel Noël-Arnold verklaarde dat haar collega's in de gemeenteraad er inhoudelijk op zullen reageren. Marijke Goedegebuur (lijst Goedegebuur) noemde het verhogen van de kiesdrempel 'dodelijk voor de democratie'. Een andere eenmansfractie, die van de SP, had een heel ander standpunt. George Verhaegen zei vóór een kleinere deelraad te zijn, 'ook al snijd ik mijzelf daarmee in de vingers'.

Verdere besluitvorming
Verhaegen miste in de notitie de rol en positie van de burger. Voor de volgende commissievergadering, op 5 maart, zal hij een concept opstellen voor een gezamenlijke visie van de deelraad Feijenoord. In die commissievergadering wordt ook het alternatieve plan van de Verenigde Rotterdamse Deelgemeenten besproken. Dit stuk wordt 26 februari opgesteld tijdens een heisessie en 27 februari bekendgemaakt. Op 10 en 11 maart wisselen het college en de deelgemeentevoorzitters van gedachten. Na advies van de deelgemeenten neemt de gemeenteraad uiteindelijk in juni een besluit over het nieuwe bestuursmodel.