Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Alleen PvdA steunt volledige concept-visie Kop van Feijenoord

De commissie Ruimtelijke Zaken heeft 17 februari verdeeld geadviseerd over de concept-visie Kop van Feijenoord. Alleen de Partij van de Arbeid steunde het volledige plan, maar de partij wil dat er binnen niet al te lange termijn overeenstemming over de plannen wordt bereikt met de meerderheid van de bewoners van de Stieltjespleinflat. Leefbaar Rotterdam, de lijst Smit, GroenLinks en de SP waren tegen de sloop van de Stieltjespleinflat. Ook hadden deze fracties twijfels over de levensvatbaarheid van nieuwe horeca- en winkelvoorzieningen, die het Entrepotgebied meer aantrekkingskracht moeten geven.

Economische ontwikkeling
Riek Bakker, dé Kop van Zuid-expert bij de gemeente Rotterdam, opende de vergadering met een presentatie. Hierin werd uiteengezet dat de omstreden ingrepen niet alleen nodig zijn voor betere zichtlijnen en andere stedenbouwkundige aspecten, maar dat vooral de economische ontwikkeling van dit deel van de Kop van Zuid de inzet is van de plannen.

Tram
Het winkelgebied Vrij Entrepot moet meer massa krijgen, is de doelstelling. Er moet een ondergrondse parkeergarage komen voor bewoners, bezoekers en winkelend publiek, en er wordt een nieuw woonmilieu gecreëerd. Een nieuwe tramlijn over een oeververbinding parallel aan de Willemsbrug en de Hef, krijgt een halte op het voorplein van het Entrepotgebouw.

Evenknie Wilhelminapier
Bakker sprak over een inhaalslag. "De Unilever-locatie is wel ontwikkeld, maar dit deel is achtergebleven. De visie die er nu ligt is wat we altijd bedoeld hebben: een evenknie van de Wilhelminapier voor dit deel van de Kop van Zuid. Nieuwe woonblokken, een interessante kade met zicht op de Hef, dit is echt één van de mooiste plekken van Rotterdam. Het Vrij Entrepot is altijd een beetje kwakkelend geweest, het heeft onvoldoende kritische massa. De zichtbaarheid en de bereikbaarheid moeten verbeterd worden. Als we nu die slag niet maken, blijft het kwakkelen."

Kansen horeca
Het argument dat er een ondernemer is die de programmering met horeca en winkels in de plint van de nieuwbouw garandeert, maakte geen indruk op de meeste commissieleden. Ook waren er twijfels of het parkeren niet anders kon worden opgelost. "Ik vind het een nogal drammerig plan", aldus Yvonne de Winter (Lijst Smit). "Is er onderzoek geweest naar de kansen van nieuwe horeca op deze plek?" George Verhaegen (SP) stelde dat er al genoeg winkels zijn en dat er niet zoveel nieuwe parkeerplekken nodig zijn als becijferd in de plannen.

Niet overtuigd
Ook Simon Blanken (Leefbaar Rotterdam) had grote twijfels: "Wie geeft de garantie dat de mensen daar gaan kopen? Er is heel veel geld gestoken in de Boulevard-Zuid en de Dordtselaan en nog steeds zijn dat noodlijdende winkelgebieden." Yusuf Tahiro?lu (GroenLinks) was ook na de uitleg van Riek Bakker dat sloop de enige mogelijkheid was om voldoende parkeerplaatsen en nieuwe winkels te realiseren, niet overtuigd van de noodzaak tot sloop van de Stieltjespleinflat. Hij zei teleurgesteld te zijn dat de PvdA-fractie na de presentatie wél overtuigd bleek.

Algemeen belang
PvdA-woorvoerder Remco van Vliet: "Wij hebben gezegd dat voor ons de belangen van de bewoners voorop staan. Maar dat zijn niet alleen de bewoners van de Stieltjesflat, het zijn de bewoners van het hele gebied. Die kunnen veel profijt hebben van de plannen zoals die er nu liggen. Het algemene belang voor de wijk Feijenoord en de Kop van Zuid gaat in dit geval vóór het individuele belang van de bewoners van de Stieltjespleinflat. Wat nieuw is, is de uitleg dat het niet alleen om zichtlijnen gaat maar om economische verbetering. Als we het nu niet voor elkaar krijgen, ontstaat het risico op verloedering van het gebied door bijvoorbeeld leegstand."

Gemeente beslist
Hoe nu verder? Het dagelijks bestuur van de deelgemeente adviseert het gemeentebestuur over de concept-visie Kop van Feijenoord. In maart wordt het plan dan besproken in de gemeenteraadscommissie FIBS. Daarna wordt de visie vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders