Gemeente Leeuwarden

25 februari 2009

Unieke culturele samenwerking in Leeuwarden

Filmhuis in nieuw Fries Museum
Fries Film Archief naar Tresoar

Het college van b. en w. van Leeuwarden en het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân hebben besloten het Centrum voor Film in Friesland medewerking te verlenen aan een nieuw Filmhuis in Friesland in het nieuw te bouwen Fries Museum in het centrum van de hoofdstad. Beide colleges zien in de combinatie van museum en filmhuis in één nieuw gebouw een versterking van de positie van Leeuwarden als culturele hoofdstad. Naar verwachting zal het Filmhuis samen met het Fries Museum eind 2012 geopend kunnen worden. Er ontstaat nu in de culturele stadshal van het nieuwe Fries Museum een filmhuis met drie zalen; het auditorium met 90 stoelen voor museum en filmhuis samen en twee filmzalen in de entresol boven het museumcafé met 60 en 40 stoelen elk. Het Centrum voor Film in Friesland bestaat, naast de organisatie van het Noordelijk Filmfestival, uit twee onderdelen: het Filmhuis en het Fries Film Archief. Het Filmarchief zal in de loop van dit jaar worden ondergebracht bij Tresoar in Leeuwarden.

Waarom een filmhuis in het Fries Museum? In Leeuwarden ontstaat een unieke combinatie van museum en filmhuis die kansen biedt voor een vernieuwend en spraakmakend museaal en multimediaal aanbod. Er is geen stad die een vergelijkbare combinatie van deze twee functies heeft. Het zijn functies die elkaar versterken en garantie bieden voor continuïteit, versteviging en verdieping van het cultuuraanbod van Leeuwarden en Fryslân. Leeuwarden versterkt hiermee ook zijn centrumpositie in het Noorden voor film en multimedia.

Financiën:
De totale investering van de bouw van twee filmzalen in het Fries Museum wordt geraamd op 3 miljoen euro. Provincie Fryslân geeft een eenmalige bijdrage van E600.000. Het Centrum voor Film in Friesland draagt E400.000 bij. De gemeente Leeuwarden stelt een eenmalige bijdrage van E2.055.000 beschikbaar.