Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 februari 2009

Extra geld voor Alkmaarse bewonersinitiatieven
Het begint met een goed idee!

Het ministerie van VROM stelt voor de jaren 2008 tot 2011 jaarlijks 300.000 euro beschikbaar voor initiatieven van bewoners van Alkmaar om de leefbaarheid in hun wijk te verbeteren. Het ministerie heeft de gemeente gevraagd een regeling op te zetten, waarbij bewoners zelf regie hebben op de initiatieven. De Alkmaarse regeling is gisteren door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

De wijk beslist
Uitgangspunt voor de nieuwe regeling is dat de bewoners voor een belangrijk deel zélf bepalen waaraan het geld aan wordt besteed. Daarom is in alle acht wijken in Alkmaar een regiegroep bewonersinitiatieven opgericht, bestaande uit bewoners. De regiegroep bekijkt of het initiatief aan de regels voldoet. De regiegroep wordt ondersteund door de partners van het buurtgericht samenwerken. Wanneer een initiatief meer kost dan 7.500 organiseert de regiegroep een wijkraadpleging om de wijkbewoners om advies te vragen.

Denk groot!
Alkmaar kent al langer een regeling voor bewonersinitiatieven. In de praktijk gaat dat vaak om kleinschalige activiteiten, zoals een buurtfeest of het organiseren van kinderactiviteiten. Het extra geld en de nieuwe regeling maken het mogelijk om ook grotere initiatieven te realiseren. Denk aan extra speeltoestellen voor de buurt, een initiatief om meer mensen te laten bewegen, een project voor jongeren zonder werk of het maken van een kunstwerk samen met bewoners uit de buurt. Belangrijk is dat de bewonersinitiatieven eraan bijdragen dat het wonen en werken in de eigen wijk (nog) prettiger wordt.

Wethouder Hans Meijer: "Er ligt een grote rol bij de bewoners zelf om te beoordelen welke projecten het verdienen om uitgevoerd te worden. We hopen natuurlijk dat aan het einde van de drie jaar het geld is besteed aan goede ideeën die ervoor zorgen dat het in Alkmaar nog prettiger wonen is".

`Het is jouw wijk, dus jij mag het zeggen'
In het voorjaar start de gemeente met de landelijke campagne `het is jouw wijk, dus jij mag het zeggen' om bewoners te stimuleren met goede ideeën te komen. Bewoners die een goed idee hebben kunnen een aanvraagformulier opvragen bij het secretariaat buurtgericht samenwerken: tel. 072-5488662. Meer informatie en het aanmeldingsformulier is te vinden op www.alkmaar.nl/wijken.


Noot voor de redactie,