LEI

Erwinia-bacterie zorgt voor meer schade in aardappelen
25 feb 2009
Onderdeel: Plant Research International

De Erwinia-bacterie lijkt de laatste jaren agressiever geworden en zorgt voor meer schade aan besmette aardappelplanten. Die conclusie trekt onderzoeker Jan van der Wolf van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR. Hij sprak over zijn ervaringen tijdens de ledenvergadering van de vakgroep Akkerbouw van de LLTB op 19 februari jl. in Baexem.

Foto: Zwartbenigheid in aardappel veroorzaakt door Dickeya spp. (Erwinia chrysanthemi)

PRI heeft vastgesteld dat er in Nederland drie soorten van de Erwinia-bacterie zijn die schade veroorzaken. Dat zijn Erwinia carotovora subsp. atroseptica, Erwinia chrysanthemi en Erwinia carotovora subsp. carotovora. Tot en met 2001 kwamen de drie soorten gelijk verdeeld voor in Nederland, maar nadien trad er een verschuiving op. In 2003 bleken alle aantastingen veroorzaakt door de variant van Erwinia chrysanthemi. Ook in 2005 veroorzaakte deze variant het grootste deel van de besmettingen.

De temperatuur waarbij Erwinia chrysanthemi zich het best handhaaft ligt hoger dan bij de andere soorten. Mogelijk dat de hogere temperaturen van de laatste jaren de bacterie in staat gesteld hebben om zich beter te handhaven. Volgens onderzoeker Van der Wolf is introductie van Erwinia in het veld nauwelijks te voorkomen voor aardappeltelers. Latente besmettingen zijn moeilijk op te sporen. Er zijn ook geen bestrijdingsmiddelen om de bacterie te bestrijden. In rottend aardappelweefsel breidt de bacterie snel uit. Verder zijn er veel waardplanten voor Erwinia zoals bloembollen, uien, kool, witlof en een aantal sierplanten.

---

Bron: www.agd.nl

Contact
Jan van der Wolf
visitekaartje
jan.vanderwolf@wur.nl