Erwinia-bacterie zorgt voor meer
schade in aardappelen
25 feb 2009
Onderdeel: Plant Research International
De Erwinia-bacterie lijkt de laatste jaren agressiever geworden en
zorgt voor meer schade aan besmette aardappelplanten. Die conclusie
trekt onderzoeker Jan van der Wolf van Plant Research International
(PRI), onderdeel van Wageningen UR. Hij sprak over zijn ervaringen
tijdens de ledenvergadering van de vakgroep Akkerbouw van de LLTB op
19 februari jl. in Baexem.
Foto: Zwartbenigheid in aardappel veroorzaakt door Dickeya spp.
(Erwinia chrysanthemi)
PRI heeft vastgesteld dat er in Nederland drie soorten van de
Erwinia-bacterie zijn die schade veroorzaken. Dat zijn Erwinia
carotovora subsp. atroseptica, Erwinia chrysanthemi en Erwinia
carotovora subsp. carotovora. Tot en met 2001 kwamen de drie soorten
gelijk verdeeld voor in Nederland, maar nadien trad er een
verschuiving op. In 2003 bleken alle aantastingen veroorzaakt door de
variant van Erwinia chrysanthemi. Ook in 2005 veroorzaakte deze
variant het grootste deel van de besmettingen.
De temperatuur waarbij Erwinia chrysanthemi zich het best handhaaft
ligt hoger dan bij de andere soorten. Mogelijk dat de hogere
temperaturen van de laatste jaren de bacterie in staat gesteld hebben
om zich beter te handhaven. Volgens onderzoeker Van der Wolf is
introductie van Erwinia in het veld nauwelijks te voorkomen voor
aardappeltelers. Latente besmettingen zijn moeilijk op te sporen. Er
zijn ook geen bestrijdingsmiddelen om de bacterie te bestrijden. In
rottend aardappelweefsel breidt de bacterie snel uit. Verder zijn er
veel waardplanten voor Erwinia zoals bloembollen, uien, kool, witlof
en een aantal sierplanten.
---
Bron: www.agd.nl
Contact
Jan van der Wolf
visitekaartje
jan.vanderwolf@wur.nl
LEI