Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Nieuwe fietsen voor deelneemsters Leer Ma Fietsen

De deelneemsters aan het project Leer Ma Fietsen in Crooswijk werden vorige week verrast met twintig nieuwe fietsen, die hen werden aangeboden door portefeuillehouder Lucas de Boer. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het verkeer. Naast een nieuwe fiets kregen alle deelnemers van de deelgemeente een veiligheidsvest.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is enthousiast over het project. Lucas de Boer noemt dit een goed voorbeeld van participatie: Veel van deze vrouwen zijn aan huis gebonden, omdat ze niet met de fiets de stad in kunnen om boodschappen te doen of even op de fiets naar familie of kennissen kunnen rijden. Nu rijden ze naar de markt en maken samen met de andere cursisten en de kinderen een fietstoertje door bijvoorbeeld het Kralingse Bos. Dat is toch geweldig!

Portefeuillehouder Lucas de Boer, enthousiast over het project Leer Ma Fietsen, doet zelf ook

veel op de fiets.

Aanvragen uit andere wijken

Het project Leer Ma Fietsen startte vorig jaar oktober en was al meteen vanaf het begin een succes. We begonnen met een groepje van twintig, maar al snel hadden we een wachtlijst en nu komen er zelfs aanvragen uit de wijken Kralingen en De Esch, aldus Latifa Yildiz. Zij is opbouwwerker bij Stichting DOCK en coördinator van het project. Daarnaast zijn er deelnemers aan de eerste cursus die nu een opleiding volgen tot vrijwillige cursusleidster en dat is natuurlijk geweldig. Op 2 maart doen zij examen, vervolgt Latifa Yildiz. De fietscursus wordt gegeven door medewerkers van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting.

Fietsen met lage instap

Bij de start van het project werd gebruik gemaakt van door de Roteb opgeknapte fietsen. Nu hebben alle dames dezelfde fiets met een lage instap. Ik heb alle fietsen voor de dames op maat gemaakt, zodat iedereen er bij de les meteen op weg kan rijden, vertelt Selman Islak van Kayabike aan de Crooswijkseweg. Hij heeft de nieuwe fietsen geleverd. Ook de deelneemsters zijn enthousiast. Ik ga nu elke week naar de markt en ga zelf op de fiets boodschappen doen of haal op de fiets de kinderen van school, laat een van de cursisten weten.