KPMG

Kredietcrisis zorgt voor nieuwe locaties voor outsourcing

25|02|09 - Voorbeelden zijn Curitiba, Ahmebadad en Rostov-on-Don, maar ook steden als Queretaro, Davao City en Cluj-Napoca.

De kredietcrisis lijkt de weg vrij te maken voor een golf van nieuwe outsourcing activiteiten op het gebied van IT. Tegelijkertijd dient zich ook een aantal nieuwe locaties aan waar bedrijven de IT-functie kunnen onderbrengen.

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat op dit moment ruim dertig steden zich opwerpen als locatie voor outsourcing. Hiermee zouden traditionele locaties zoals Bangalore, Chennai en Shanghai naar de achtergrond verdwijnen. "Het feit dat deze steden min of meer verzadigd zijn, biedt een aanzienlijke kans voor de nieuwe en opkomende locaties om een groot deel van de outsourcing die als gevolg van de kredietcrisis ontstaat naar zich toe te trekken", constateert Eric Wesselman van KPMG IT Advisory.

Wesselman: "De locaties die zich nu opwerpen variëren aanzienlijk, van bekende steden in de ontwikkelde landen tot minder bekende steden in de opkomende markten. Voorbeelden hiervan zijn Winnipeg, Belfast en Brisbane, maar ook steden als Queretaro, Davao City en Cluj-Napoca."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat een outsourcinglocatie niet per definitie een grote stad hoeft te zijn. Wesselman: "Buenos Aires bijvoorbeeld met zijn 13 miljoen inwoners staat op het punt een belangrijke stad te worden voor bedrijven om activiteiten te outsourcen. Maar datzelfde geldt voor het nietige Port Louis in Mauritius, dat slechts 130.000 inwoners telt. Ondanks het verschil in omvang ontwikkelen beide steden zich als belangrijke centra voor toekomstige outsourcing."

Volgens Wesselman was het al geruime tijd duidelijk dat de traditionele locaties voor outsourcing op een gegeven ogenblik een verzadigingspunt zouden bereiken. Wesselman: "Bedrijven willen weten welke locaties zij in ogenschouw moeten nemen voor toekomstige outsourcingactiviteiten. Er zijn genoeg locaties ter wereld die een geloofwaardige outsourcingcapaciteit kunnen bieden. Er zijn echter subtiele verschillen in termen van vakmanschap, innovatieve specialismen en overheidsregelingen. Op basis hiervan is het duidelijk dat een aantal locaties duidelijk een streepje voor heeft."

De noodzaak om te komen tot nieuwe, kosteneffectieve, levensvatbare locaties voor outsourcing is volgens Wesselman vooral ingegeven door de economische gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Wesselman: "Bedrijven worden gedwongen kosten te reduceren, zowel op de korte als de lange termijn. Als gevolg hiervan overwegen steeds meer bedrijven kosten te reduceren door delen van hun activiteiten uit te besteden. Ons onderzoek maakt duidelijk welke locaties op basis van hun kenmerken bij uitstek geschikt zijn om activiteiten te outsourcen.

Op de lijst van locaties staan tien steden in Noord- en Zuid Amerika (Buenos Aires, Campinas, Curitiba, Calgary, Winnipeg, Santiago, Guadalajara, Queretaro, Boise en Indianapolis), tien in Azië en Australië (Brisbane, Changsha, Hangzhou, Ahmebadad, Jaipu, Nagpur, Penang, Davao City, Hoilo City en Ho Chi Minh City) en elf in Europa, het Midden Oosten en Afrika (Sofia, Zagreb, Cairo, Port Louis, Belfast, Gdansk, Cluj-Napoca, Rostov-on-Don, Belgrado, Tunis en Lviv)."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.