D66

Jongerius moet ook opkomen voor toekomstige FNV-leden

25 februari 2009

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil de regels voor pensioenfondsen nog verder versoepelen dan het kabinet. Dat zegt de vakbondsleider vandaag in het AD. Alexander Pechtold wil niet dat de vakbond de rekening doorschuift naar de volgende generatie en vraagt Jongerius voorstellen te doen om generatieneutraal uit de crisis te komen.

Generatieneutraal

Het kabinet besloot vorige week vrijdag pensioenfondsen niet drie maar vijf jaar te geven om de reserves aan te vullen. Jongerius stelt voor om deze termijn nog verder te verruimen en de pensioenen en pensioenpremies ongemoeid te laten. Jongerius dreigt minister Donner (Sociale Zaken, CDA) zelfs dat een akkoord tussen bonden, werkgevers en kabinet er niet komt, als de normen voor pensioenfondsen niet verder worden versoepeld. Pechtold: "Jongerius stelt in feite voor dat de volgende generatie straks veel hogere pensioenpremies moet betalen. Het FNV ontwikkelt zich steeds meer tot een belangenvereniging van de oudere generaties. Jongeren die nog geen opleiding, huis of baan hebben, worden daarvan de dupe. Dat is onevenwichtig. Ik wil dat we de lasten generatieneutraal verdelen."

Magere jaren

Toen de beurskoersen de afgelopen jaren stegen, heeft het FNV ervoor gepleit om de pensioenpremies te verlagen en wilde het geen extra reserves opbouwen. Pechtold: "Jongerius heeft in de vette jaren geld uitgegeven, maar weigert nu de consequenties daarvan te dragen. Ik vraag minister Donner het Bijbelse verhaal over de vette en magere jaren nog een keer op de hem bekende wijze aan Jongerius voor te houden."