Landschapsbeheer Nederland

Cultureel Histrorisch Landschapsbeheer

bakens in de tijd > Cursus Buitenkanse.. > Cursus Buitenkansen! voor gemeenten
Cursus Buitenkansen! voor gemeenten
Cursus Buitenkansen!: Landschapsbeheer verzorgt unieke cursus over kansen voor cultuurhistorie in RO en cultuurbeleid van gemeenten.

In 2009 zal door 8 provinciale stichtingen Landschapsbeheer de cursus Buitenkansen! georganiseerd worden. In de cursus wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden die cultuurhistorie biedt voor inbedding in het Ruimtelijke Ordenings- en cultuur beleid van gemeenten: het Belvederemotto "Behoud door Ontwikkeling" krijgt in deze cursus echt handen en voeten voor de gemeentelijke praktijk De cursus richt zich op het behoud van het landelijk gebied door ontwikkeling. Hoe haalt u inspiratie uit het verleden voor het heden? Welk aanknopingspunt biedt het landschap zelf? Wat kunnen we ermee in de ruimtelijke plannen? Hoe kan de cultuurhistorie doorwerken in bijvoorbeeld een nieuw bestemmingsplan buitengebied of de gemeentelijke structuurvisie?

De cursus Buitenkansen! geeft antwoord op deze vragen aan de hand van voorbeelden uit de omgeving waar de cursus georganiseerd wordt. Doel van de cursus is het landschap leren lezen in zijn historische gelaagdheid en de samenhang tussen landschapselementen leren zien. De cursus laat u buitenkansen voor herstel zien en hoe die kansen te verzilveren.

De cursus is bedoeld voor mensen die actief zijn betrokken, beroepsmatig of vrijwillig, op het vlak van cultuurhistorie in het buitengebied: groen, rood en blauw landschap en historisch erfgoed. Ook vrijwilligers in het landschapsbeheer en cultuurhistorie (vertegenwoordigers van landschapsorganisaties en heemkundige verenigingen) zijn welkom!

Modules
De cursus bestaat uit 4 modules, die onderling op elkaar zijn afgestemd. Maar u kunt ze ook afzonderlijk volgen. Ze bestaan uit een theoriegedeelte en een excursie. U neemt zelf een gebiedscasus mee uit uw eigen omgeving, waar u vervolgens iedere module mee aan het werk gaat. U krijgt les van experts uit het vakgebied zoals de Belvedere-hoogleraar Jan Kolen en historisch geograaf Hans Renes van Universiteit Utrecht en regionale vakmensen.

De provinciale organisaties landschapsbeheer voeren de cursus uit in samenwerking met Erfgoedhuizen/Steunpunten.

De kosten voor professionals verschillen per provincie en per module ivm de te bezoeken locaties; vrijwilligers betalen altijd slechts 50 euro!

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u terecht bij de provinciale organisaties Landschapsbeheer in uw provincie: Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Limburg. Adressen en website via www.landschapsbeheer.nl
Staat uw provincie er niet tussen? Neem dan contact op met Landschapsbeheer Nederland: Edwin Raap, e.raap@landschapsbeheer.nl of 030-2345010.
De cursus Buitenkansen! is met steun van het projectbureau Belvedere, het VSBfonds en de Nationale Postcodeloterij tot stand gekomen.