Gemeente Leidschendam-Voorburg


Veiligheid

Unieke overeenkomst

De gemeente Leidschendam-Voorburg en de schoolbesturen van het basisonderwijs hebben op maandag 23 februari een unieke overeenkomst ondertekent voor het lokaal onderwijsbeleid. De schoolbesturen worden vanaf 1 januari 2010 zelf verantwoordelijk voor de invulling, organisatie en financiering van de taken schoolbegeleiding, remedial teaching en godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs.

Doorbraak in bestuurlijke verhouding
De overeenkomst betekent een doorbraak in de opvattingen over de invulling van deze schooltaken tussen de gemeente en de bijzondere schoolbesturen én de financiering hiervan. De meerwaarde is dat de taken, verantwoordelijkheden en financiering zijn vastgelegd, iets wat in Nederland nog niet eerder is gedaan.

De bestuurlijke verhouding tussen gemeenten en het onderwijs is in de afgelopen jaren veranderd. Steeds meer bevoegdheden zijn gedecentraliseerd naar de schoolbesturen. Hierdoor hebben zij meer (financiële) beleidsvrijheid en kunnen autonomer te werk gaan. De nieuwe bestuurlijke verhouding heeft tot gevolg dat gemeenten geen directe bemoeienis meer hebben met het beleid van schoolbesturen en scholen. De schoolbesturen en de scholen zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Zij worden hiervoor financieel door het Rijk gefaciliteerd met één pot geld (lumpsumfinanciering). Maar in de praktijk leidde deze nieuwe verhouding regelmatig tot onduidelijkheden over taken en verantwoordelijkheden. Met het ondertekenen van deze overeenkomst komt daar nu een einde aan.

Tegemoetkoming in de kosten
De schoolbesturen vragen zich af of de lumpsumfinanciering van het Rijk wel voldoende is om de drie taakvelden hieruit te bekostigen. De gemeente gaat er vanuit dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt voor de financiering, maar wil de scholen tegemoet komen. Daarom krijgen zij van 1 januari 2010 tot 1 januari 2013 een jaarlijkse lokale lumpsumvergoeding van in totaal maximaal 200.000 per jaar van de gemeente. De overeenkomst wordt jaarlijks geëvalueerd.