Gemeente Heemskerk


* nieuwsbrief

woensdag, 25 februari 2009

Heemskerkse basisscholen mogen lespakket Anne Frank aanschaffen

De gemeente Heemskerk stelt ook in 2009 alle Heemskerkse basisscholen in de gelegenheid de nieuwe Anne Frank Krant met een lespakket aan te schaffen. De Anne Frank Krant verschijnt jaarlijks en is bedoeld voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. In Heemskerk wordt het lespakket van de Anne Frank Stichting behandeld in groep 7 van de basisscholen.

Portret van Anna Frank

Portret van Anna Frank

De speciale Anne Frank Krant 2009 heeft in het bijzonder aandacht voor Anne's geboortedag op 12 juni 80 jaar geleden en de 100-jarig verjaardag van Miep Gies, één van de helpers van het gezin Frank. Rode draad door de krant is het thema 'daders, slachtoffers, helpers en toeschouwers'.

De inhoud van de Anne Frank Krant 2009 is:
a. Het levensverhaal van Anne Frank aan de hand van getallen; b. Hoe vierde Anne haar verjaardagen in de oorlog? En kinderen nu? c. Nederlanders en de Tweede Wereldoorlog: daders, slachtoffers, toeschouwers en helpers;
d. Miep Gies vertelt wat het betekende om de onderduikers te helpen; e. Wat waren de motieven voor een Nederlander om samen met de Duitsers te vechten in Oost-Europa?
f. Een test, waardoor leerlingen inzicht krijgen in de rollen: daders, slachtoffers, helpers en toeschouwers; g. Recente films en boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast maakt een doorgeefdagboek deel uit van het lesprogramma. Het dagboek wordt gebruikt om kinderen de dagelijkse belevenissen op te laten schrijven en/of een mening te geven over allerlei onderwerpen. Een leerling vult een aantal pagina's en geeft het dagboek dan door aan de volgende. Tekenen, foto's of plaatjes plakken mag natuurlijk ook.

---