Gemeente Capelle a/d IJssel


* Persberichten

Onderhoud watergangen in Capelle

In 1995 is het onderhoud van de watergangen en eilandjes in Capelle aan den IJssel door ons overgedragen aan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

In 1995 is het onderhoud van de watergangen en eilandjes in Capelle aan den IJssel door ons overgedragen aan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Er zijn veel vragen en melding over het onderhoud binnengekomen. Uit deze meldingen blijkt dat er sinds de overdracht onvoldoende aandacht geweest is voor het onderhoud. Het uitgevoerde onderhoud was vooral incidenteel en probleemoplossend. Een onveilige en dus onwenselijke situatie.

Naar aanleiding van de meldingen vonden overleggen plaats in de loop van 2007 tussen de gemeente en de bedrijfsvoerder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Tijdens deze overleggen is duidelijk geworden wie voor welk onderdeel van het onderhoud verantwoordelijk is. Tevens werd de conclusie getrokken, dat het hoogheemraadschap in Capelle een achterstand van 13 jaar onderhoud aan zeven eilandjes heeft. Enkele eilanden vallen onder het beheer van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Om deze achterstand in te halen moet een kostbare inhaalslag gemaakt worden.

Door een onafhankelijk onderhoudsadviesbureau dat gespecialiseerd is in groenbeheer en een boomchirurg is een rapport opgemaakt. Uit dit rapport blijkt dat het nodig is om bomen te rooien of uit te lichten (verwijderen van dood hout), dat er verjongingssnoei plaats moet vinden, houtopslag verwijderd moet worden en gras moeten worden gemaaid. Waar mogelijk worden met de vrijkomende takken houtrillen aangelegd. Deze bieden bescherming aan veel diersoorten. Natuurlijk moet de ecologische doelstelling behouden blijven en wordt dat meegenomen in de manier van onderhoud. Het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en de gemeente willen met deze inhaalslag een veilige en prettige leefomgeving creëren.

Wilt u meer informatie over deze onderhoudswerkzaamheden dan kunt u contact opnemen met het hoogheemraadschap, de heer K. van der Wielen telefoon (010) 4537361 of met het Informatiecentrum (010) 2848484.