Nominaties Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT bekend


Publicatiedatum: 24-02-2009

Wat is de meest innovatieve dienst of product op zorggebied en welke deelnemer aan de vakbeurzen Zorgtotaal en Zorg & ICT wint daarmee op woensdag 18 maart a.s. de Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT? Het blijft nog even een verrassing, wél maakte de jury vandaag alvast de elf genomineerde inzendingen bekend. De daadwerkelijke prijsuitreiking van de Innovatie Award vormt tevens de aftrap van Zorgtotaal en Zorg & ICT, die beiden van 18 t/m 20 maart a.s. in Jaarbeurs Utrecht plaats vinden. De jury- bestaande uit een aantal gerenommeerde zorgprofessionals - kiest straks uit de genomineerden uiteindelijk in twee categorieën een winnaar; Welbevinden van de patiënt en Arbeidsbesparende technologie. Uit de 31inzendingen nomineerde de jury vandaag de volgende bedrijven; Arion International (met de Sprizer), DexterMedical (met i.Beep en i.Ticker), F+W Nederland (met BlueChip Mobile), IRS (met de IRS 5G woontechnologie), Intépro (met het Pirroenbad), Invacare (met de Alber E motion M15, het HomeFill II systeem en de XPO2 draagbare zuurstofcencentrator), Patiëntline (met de Multimedia Optiview T300), iSoft Nederland (met de Shared Medication Record) en Völker Nederland (met de Völker Vis-a-vis).


Stimuleren van bedrijven
De prijs - die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt- is een initiatief van VNU Exhibitions Euope, organisator van Zorgtotaal en Zorg & ICT. VNU Exhibitions Europa wil met de prijs deelnemers stimuleren om hun innovaties te promoten. "Vaak ontwikkelen bedrijven prachtige producten of diensten, maar brengen ze dit nauwelijks naar buiten", aldus Olav Masseling, Projectmanager van Zorgtotaal 2009. Masseling:"Een gemiste kans vinden wij als organisatie, bedrijven mogen best wat prominenter met hun innovaties op de voorgrond treden. Zorgtotaal en Zorg & ICT zijn daar wat ons betreft de ideale plek voor. Deze beurzen vormen samen drie dagen het grootste platform voor de Nederlandse intramurale- en thuiszorg. Eén plek waar alle zorgprofessionals van Nederland samen komen, de ideale gelegenheid dus om innovaties onder de aandacht van een breed publiek te brengen." Tijdens Zorgtotaal en Zorg & ICT kunnen bezoekers alle inzendingen bekijken in hal 9, standnr. A046.

Nominaties categorie Welbevinden van de patiënt
In de categorie Welbevinden van de patiënt strijden zes deelnemers om de award. De Alber E motion M15 van Invacare is een actieve aandrijving voor rolstoelen die de zelfstandigheid en het actief bewegen bevordert. Rolstoelgebruikers met een beperkte handkracht kunnen nu zelfstandig bewegen; gebruikers krijgen zo de kans om mobiel te blijven en hun vitale functies te trainen. De belasting op de gewrichten en spieren is minimaal waardoor het zeer eenvoudig is om met de stoel te rijden.

Het Pirroenbad van Intépro is een groot hoog-laag ligbad met grote deur. Hierdoor zijn moeilijke transfers over de badrand niet meer nodig. Om in het bad plaats te nemen wordt de bodem van het bad op zithoogte gebracht. Kenmerkend voor de baden is dat er geen bedieningsinstructie nodig is, ze zeer comfortabel zijn en er nauwelijks technisch onderhoud nodig is.

DeXPO2 van Invacare is een compacte en draagbare zuurstofconcentrator, ideaal voor de active eindgebruiker. Door zijn lichtgewicht (2,9 kg) is de XPO2 gemakkelijk overal mee te nemen. De XPO2 is op te laden via 220V of via 12V.

Völker Vis-a-Vis van Völker Nederland is een nieuw en uniek verpleegbed waarmee meer mogelijk is dan de mobiliteit van bewoners alleen maar bevorderen. Met dit bed kan men effectief 'activeren' door het voeteneinde van het bed compleet naar de zijkant te schuiven, waarmee een actieve zithouding wordt gecreëerd.

De IRS 5G woon- en zorgtechnologie van IRS bestaat uit de IRS 5G core en woontechnologie subsystemen. Op de IRS 5G Core worden woon- en zorgtechnologie componenten als video, life safety, veiligheid en toegangscontrole geïnstalleerd, alsmede woon- en zorgdiensten. IRS 5G woontechnologie biedt een volledig geïntegreerde oplossing van woon- en zorgtechnologie gecombineerd met woon- en zorgdiensten.

De Multimedia Optiview T300 van Patiëntline is een multimedia systeem dat volledig op IP technologie is gebaseerd en specifiek is ontwikkeld voor toepassing in een zorgomgeving. De software is ontwikkeld voor gebruik door alle leeftijdsgroepen. Het systeem integreert patiëntgerichte toepassingen als maaltijdkeuze, domotica en verpleegoproep met informatie, communicatie en ontspanning in één omgeving. Zowel het systeem als software zijn ergonomisch en gebruiksvriendelijk ontwikkeld.

Nominaties categorie Arbeidsbesparende technologie
De jury nomineerde vijf inzendingen voor de categorie Arbeidsbesparende technologie. De BlueChip Mobile van F+W Nederland (F.S.B. + Winkhaus) is een vol-elektronische veilige domotica oplossing. Het voordeel van de BlueChip cilinder is dat deze zeer eenvoudig in elk standaard europrofielcilinderslot gemonteerd kan worden. Door middel van een programmeeradapter kan een BlueChip sleutel van een hulpverlener, in geval van calamiteit, direct en op afstand tijdelijk vrijgegeven worden voor de woning van een zorgvrager door gebruik van een speciale mobiele zorgtelefoon.
Het HomeFill II systeem van Invacare stelt de eindgebruiker in staat veilig zijn eigen lichtgewicht zuurstof flessen te vullen met een druk op de knop. De eindgebruiker is op deze manier volkomen onafhankelijk van de zuurstof leverancier. Door de compacte lichtgewicht zuurstofflessen is men mobieler wat de zelfstandigheid bevordert. De zuurstofflessen zijn makkelijk mee te nemen in een comfortabele schoudertas.

De Sprizer van Arion International is een innovatieve matrasheffer voor verzorging op bed in een thuissituatie. Het is een alternatief voor het hoog-laagbed en maakt de traditionele klossen en bedcarriers overbodig. Verzorgenden hoeven niet meer te bukken en de zelfredzaamheid van de zorgvrager wordt vergroot. De Sprizer is tevens te gebruiken als opstahulpmiddel.

De i.Beep en i.Ticker van DexterMedical is een zwaartekracht infuusmonitor; dit hulpmiddel geeft verpleging informatie over de actuele infuus-inloopsnelheid, de tijd-tot-bijna-lege infuuszak en ingelopen hoeveelheid infuusvloeistof. Geschikt voor alle infuusvloeistoffen en voorzien van het 'druppelgidssysteem': de nieuwe werkwijze voor het instellen van een infuus.

Het Shared Medication Record van iSoft Nederland geeft specialisten en andere bevoegde zorgverleners een actueel overzicht van de landelijke verstrekte medicatie aan een specifieke patiënt. Het gaat om de informatie zoals die in het landelijk elektronisch medicatiedossier (EMD) is opgenomen. Dit EMD is een van de eerste 'deeldossiers' van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) dat op termijn alle relevante gegevens voor de behandeling moet gaan bevatten.

Vakkundige jury
De jury van de Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT bestaat uit tien zorgprofessionals uit verschillende branches binnen de zorgsector. Voorzitter is Rob Pranger, zelfstandig ondernemer en eigenaar van Prinzip, adviesbureau in de zorg. De rest van de jury bestaat uit: Herman van Delden (werkzaam als Director of nursingstaff in Het Roessingh, centrum voor revalidatie), Paul Epping (associé bij Arengo Organisatie Advies & Management en eigenaar van Epping Consultancy BV.), Ellen van der Heijden (PIT Actief), Eric Holm (Facilitair manager Hotelservices in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam), Willem Lubbers (directeur zorggroep Azora), Marieke van Piere (Nurse Practitioner GGZ), Atie Schipaanboord (adjunct-directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF), en Kees Slump (hoogleraar signalen en systemen aan de faculteit elektrotechniek, wiskunde en informatica van de universiteit Twente). Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de juryleden op www.zorgtotaal.nl.

Datum en tijdstip
De uitreiking van de Innovatie Award Zorgtotaal en Zorg & ICT vindt plaats op woensdag 18 maart a.s. om 9.30 uur in de Prins Claus Congreszaal in Jaarbeurs Utrecht. De uitreiking is vrij toegankelijk.

Praktisch
Zorgtotaal wordt georganiseerd door VNU Exhibitions Europe. Data: woensdag 18 tot en met vrijdag 20 maart 2009. Openingstijden: woe 18 & do 19 maart, 10.00 -17.00 uur, vrij 20 maart 10.00 - 16.00 uur. Tegelijkertijd met Zorgtotaal vindt de vakbeurs Zorg & ICT plaats. Bezoekers kunnen met één entreebewijs beide beurzen bezoeken. Meer informatie en gratis voorregistreren via www.zorgtotaal.nl.

Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions