Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Het lood gaat uit de Kralingse Plas

Bestuurders geven startsein baggerwerk

Deze week start het baggerwerk in de Kralingse Plas. De baggerwerkzaamheden zijn het begin van een serie maatregelen die de waterkwaliteit in de plas drastisch gaan verbeteren. Drie bestuurders van de betrokken organisaties geven woensdag 25 februari het startschot. De komende twee jaar gaan het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de provincie Zuid-Holland aan de slag met een gezamenlijk sanerings- en inrichtingsplan voor de plas. De waterkwaliteit gaat er flink op vooruit. Nu nog is een deel van de plas verontreinigd met lood, dat twee `witloodfabrieken' eind negentiende eeuw in het water loosden. Het lood is niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar wel slecht voor de waterkwaliteit en waterplanten- en dieren. Ook zitten er te veel voedingsstoffen in het water, die de groei van blauwalgen stimuleren. In de Kralingse Plas leidt dat regelmatig tot een negatief zwemadvies of zwemverbod.

Start baggerwerk

Deze week start het baggerwerk. Het verontreinigd slib wordt uit de plas gehaald. Inmiddels is daarvoor een overslaglocatie ingericht, aan de waterkant bij het sluisje (Kralingse Verlaat) en aan het Langepad. De locatie is afgezet met hekken. Het slib wordt met een kraan die op een drijvende ponton is geplaatst uit het water gehaald en vervolgens per beunbak afgevoerd naar de overslaglocatie. Daar wordt het in vrachtwagens geladen die het naar het depot de Slufter, op de Maasvlakte, brengen.

Na het baggerwerk wordt een deel van de bodem afgedekt met zand. Dat wordt aangevoerd per pijpleiding, vanaf het Boerengat bij het Oostplein. Een mengsel van water en zand wordt via een zogenaamd sproeiponton, een werkeiland op het water, over de plas verspreid. In de jachthavens wordt vanwege de kleinere oppervlakten, naast het sproeiponton ook een kraanponton ingezet voor het aanbrengen van schoon zand.

Poldermolen en vistrap

Als de bodem is gesaneerd, worden de plas en de ruimte eromheen opnieuw ingericht. Er komt onder meer een poldermolen. Deze watermolen zorgt voor de watercirculatie in de waterpartijen aan de westkant van het Kralingse Bos. Deze waterpartijen worden via een vistrap met de Kralingse Plas verbonden, zodat snoeken en andere vissen probleemloos van de plas naar nabijgelegen sloten kunnen om daar te paaien. Ook komen er natuurvriendelijke oevers en komt er een gezondere visstand. Eind 2010 is het werk klaar en is het water in de plas weer schoon en helder.