Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Dorpse sfeer Oud IJsselmonde herleeft

Informatiebijeenkomst op woensdag 25 februari

In 2007 is de visie Oud IJsselmonde door de deelraad vastgesteld. In de visie wordt Oud IJsselmonde geschetst als een aantrekkelijk dorp aan de rivier. Waar op dit moment in Rotterdam Zuid allerlei stedelijke ontwikkelingen gaande zijn, is juist voor dit deel van de stad gekozen voor het behouden en versterken van de dorpse sfeer. Dis is verder uitgewerkt in het Masterplan Oud IJsselmonde. Op woensdag 25 februari is er een informatiebijeenkomst in de Magneet aan de Cranendonckweg 40, aanvang 19.30 uur waar het concept Masterplan voor Oud IJsselmonde aan de bewoners wordt gepresenteerd.

Uitgangspunten van de Visie
In de visie is aantal themas benoemd. Deze themas zijn bij de ontwikkeling van de visie, in samenspraak met de bewoners en organisaties in het oude dorp, als belangrijk naar voren gekomen. Tot slot zijn in de visie de maatregelen genoemd om deze themas te realiseren.

Masterplan
In het Masterplan zijn deze maatregelen verder uitgewerkt. Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdag 25 februari zal het Masterplan worden gepresenteerd. Hieronder vindt u een beknopte samenvatting uit dit Masterplan.

Dorpshart
Het nieuwe kerkplein en het groene Graze Weitje vormen samen het centrale deel van het oude dorp. Het is ook dé plek voor voorzieningen. Aan het kerkplein komt nieuwbouw, een aantal kleine pandjes en herbouw van de pastorie geven het plein een intieme sfeer. Op termijn wordt ook gedacht aan een herontwikkeling van de strook tussen het kerkplein en het Graze Weitje. Het Graze Weitje blijft het groene dorpsplein voor sport en spel. Rondom is kleinschalige nieuwbouw mogelijk. De lintbebouwing aan de Boven- en Benedenstraat met de karakteristieke trappen en stegen zijn één van de best bewaarde historische plekken. Hier en daar kan de lintbebouwing met nieuwbouw worden aangevuld, passend bij de bestaande historische sfeer. Doorsteken tussen Boven- en Benedenstraat kunnen, via de dijk, worden verbonden met de rivier. Hierdoor ontstaat een logische verbinding tussen dorp en oever.

Rivieroever
De rivier en het dorp zijn vanuit de historie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de uitdagingen in het Masterplan is om de oude situatie, ondanks de barrière die na de dijkophoging is ontstaan, weer terug te krijgen, met een toegankelijke rivieroever om te kuieren en naar de schepen te kijken. Het Oude IJsselmondsehoofd is een plek waar watertaxis aanmeren, en waar historische schepen in de voormalige haven van Rijkswaterstaat liggen. Via een voetgangersbrug kom je op het eiland waar de Hooglanders grazen. Na een rondje eiland weer in Oud IJsselmonde wandel je over het wandelpad op de kruin van de dijk, tussen de schapen, met zicht op enerzijds het oude dorp en anderzijds de buitendijkse nieuwbouw en de rivier.

Na-oorlogse woningen
Oud IJsselmonde is hoofdzakelijk een woonbuurt. De woonkwaliteit verbeteren is daarom één van de belangrijkste elementen in het Masterplan. De na-oorlogse woningen van Woonbron (Sagenbuurt en Cranendonckweg) vragen om een aanpak. Woonbron heeft plannen om de woningvoorraad te verbeteren:

- nieuwbouw op de te slopen locatie aan de Cranendonckweg;
- een opknapbeurt voor ongeveer de helft van de woningen in de Sagenbuurt in de komende vijf jaar, waarbij het groene karakter wordt behouden en versterkt.

Voorzieningen
Bestaande voorzieningen in Oud IJsselmonde moeten blijven, ofwel in de huidige vorm of op een plek in het dorpshart. Ook biedt het Masterplan ruimte voor nieuwe voorzieningen, zoals bijvoorbeeld extra kinderopvang of op het gebied van recreatie een zalencentrum, café of restaurant.

Verdorpen van straten
Voor alle straten in Oud IJsselmonde geldt een 30km/uur regeling en het zogeheten verdorpen wordt toegepast. Dit houdt in dat straatprofielen worden aangepast en relatief smal worden, zodat geen snelheid kan worden gemaakt. Ook komen er, waar mogelijk, meer bomen op de trottoirs en krijgen de straten een klinkerverharding. De Benedenstraat (oost), Benedenrijweg, Tristanweg en Koninginneweg worden straten met tweerichtingsverkeer. De Koninginneweg wordt autoluw omdat in het tunneltje onder de rijksweg een bussluis wordt aangelegd.

Park tussen Oud IJsselmonde en Beverwaard
Het groengebied aan de Arthurweg wordt omgevormd tot een aantrekkelijk waterrijk park voor Oud IJsselmonde en de Beverwaard. Spelen in en met de natuur staat hier centraal, gedacht wordt aan een speeldernis. Ook de scouting van t Gebouw kan hier een plek krijgen.

Dit zijn enkele highlights uit het Masterplan. Tijdens de bijeenkomst zullen meerdere facetten uit het Masterplan worden belicht. Natuurlijk kunt u het Masterplan ook inzien bij het informatiecentrum van de deelgemeente aan de Groene tuin 317.