Nederlands fotomuseum
Daguerreotypieën uit Nederlands bezit
24-02-2009 - 31-05-2009
De daguerreotypie is de oudste vorm van fotografie en biedt een loepzuiver en uniek beeld van 150 jaar geleden. In Nederland zijn er nog enkele honderden daguerreotypieën te vinden, meestal in familiecollecties.
Het restauratie-atelier van het museum heeft de meeste daarvan in de afgelopen jaren gerestaureerd en geconserveerd. Deze tentoonstelling is een eerste overzicht van daguerreotypieën uit Nederlandse collecties, waarvan een aantal mogelijk tot de allervroegste, gedocumenteerde fotografische uitingen in Nederland behoort. Ze zijn zeer kwetsbaar en worden niet vaak getoond.
gift
In 1839 ontketende de Fransman Louis Daguerre een ware revolutie. Een nieuw medium was geboren: voor het eerst kon iedereen een fotografisch beeld vastleggen. Zijn procédé werd om die reden door de Fransen bestempeld als gift aan de mensheid. De basis van een daguerreotypie is een spiegelend plaatje metaal. Het bestaat om precies te zijn uit een flinterdun laagje zilver op of om een koperen drager. In tegenstelling tot fotopapier met een papieren en kunststof basis, is een daguerreotypie niet buigzaam en enigszins zwaar.
daguerreobase
Gelijktijdig is in Huis Marseille een selectie van de daguerreotypieëncollectie van het Museum Enschedé te zien. Ter gelegenheid van de beide tentoonstellingen wordt de website www.daguerreobase.org gelanceerd, een website waarop alle daguerreotypieën van over de hele wereld geregistreerd worden.
Bezoek ook het webdossier over daguerreotypieën op de website van het Nederlands Fotomuseum.