Zoetwarenindustrie samen in natriumreductie en functionele
ingrediënten
24 februari 2009
Branche-innovatiecontract
TNO en Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie samen in
natriumreductie en functionele ingrediënten
TNO en de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ)
hebben een branche-innovatiecontract voor twee jaar afgesloten. De
samenwerking zal in het eerste jaar gericht zijn op het overdragen van
TNO kennis op het gebied van natriumreductie in bakkerijproducten en
verrijking van producten met functionele ingrediënten.
"De bakkerijindustrie is voor TNO van oudsher een belangrijke sector,
aldus Joost Blankestijn, business development manager bij TNO. We
bieden dan ook een sterke kennispositie aan. TNO speelt met haar
kennisopbouw in op de huidige trends die in deze sector spelen. Op dit
moment worden er met diverse bedrijven in de proefbakkerij bij TNO in
Zeist experimenten uitgevoerd om, met behoud van smaak en kwaliteit,
met minder suiker en zout te bakken. In 2008 hebben we in samenwerking
met VBZ een toolbox ontwikkeld voor de verlaging van verzadigde
vetzuren in bakkerijproducten."
VBZ is de samenwerking met TNO aangegaan om de economische positie van
de MKB bedrijven binnen de bakkerij- en zoetwarenindustrie te
versterken. Ton Baas, directeur van VBZ, legt uit waarom: "We hebben
als VBZ een missie om een maatschappelijk verantwoord en een zo
optimaal mogelijk ondernemingsklimaat te bevorderen door actieve
belangenbehartiging van de sector. Hiervoor zetten we op verschillende
werkgebieden diverse projecten in, die wij graag ondersteund willen
zien door wetenschappelijk onderbouwde kennis en praktische
oplossingen. VBZ beschouwt TNO als een belangrijke partij voor de
realisatie van verdere innovatie op de beleidsgebieden van de
bakkerij- en zoetwarenbranche."
Op donderdag 5 maart organiseert VBZ in samenwerking met TNO een
bijeenkomst waarin meer uitleg wordt gegeven over het
branche-innovatiecontract. Naast de toelichting over het contract
wordt tijdens de bijeenkomst kennis overgedragen met betrekking tot
alle facetten die bij natriumreductie in bakkerijproducten komen
kijken. Daarnaast geven ook de VBZ-leden die aan de slag zijn gegaan
met de toolbox voor het verlagen van verzadigde vetzuren een
terugkoppeling.
Elk jaar sluit TNO branche-innovatiecontracten af met diverse
MKB-brancheverenigingen. In deze contracten draait alles om
kennisoverdracht. Brancheverenigingen en hun leden willen innoveren en
proberen dat te verwezenlijken met bestaande en nieuwe kennis van TNO.
De benodigde subsidie wordt door het Ministerie van Economische Zaken
beschikbaar gesteld.
bericht 2009-9
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75