Gemeente Lisse

Gemeente verstuurt aanslagen en WOZ-beschikkingen

Een woning in Lisse

Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen en de WOZ-beschikking met daarop de waarde van uw woning. U vraagt zich wellicht af hoe wij die waarde hebben berekend. Hieronder leest u er meer over.

De WOZ-waarde op de beschikking 2009, die u eind februari ontvangt, is de waarde van uw woning per 1 januari 2008. Dit is een gevolg van de Wet WOZ, die voorschrijft dat gemeenten op de WOZ-beschikking de waarde vermelden zoals die gold op 1 januari van één jaar eerder. Wij mogen dus geen rekening houden met zaken die in het jaar 2008 van invloed waren op het waardeniveau. Uitzondering zijn een verbouwing of andere wijziging van uw pand. In die gevallen mogen wij uitgaan van de situatie op 1 januari van dit jaar maar ook dan geldt de waarde die het zou hebben op 1 januari 2008.

Kredietcrisis

U zult zich misschien afvragen of de kredietcrisis van invloed is op de waarde van uw pand. Dat is niet het geval omdat de gemeente de waarde voor de WOZ-beschikking van dit jaar bepaalt naar het waardeniveau op 1 januari 2008. Op dat moment werkte de kredietcrisis nog niet door in de marktprijzen van woningen. De landelijke cijfers van CBS en Kadaster laten zelfs zien dat in 2008 de stijging van verkoopcijfers van woningen op jaarbasis iets meer dan 2,6% was.

Prijsdalingen woningen in 2008

De prijzen van sommige categorieën woningen en woningen in bepaalde regio´s zijn in 2009 gedaald. Het kan daarom zo zijn dat de waarde die eind deze maand op uw beschikking staat hoger is dan de actuele marktwaarde van uw woning. Als de waarde van uw woning in de loop van 2008 is gedaald, is dat pas van invloed op de WOZ-beschikking die u volgend jaar krijgt. Dan gaat het namelijk om de waarde op 1 januari 2009.

De gemeente heeft de waarde van uw woning bepaald met behulp van marktgegevens die het waardeniveau per 1 januari 2008 weergeven.