Cultuurfonds verhoogt budget met 1 miljoen euro

23/02/2009 20:28

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 23 februari 2008. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het activiteitenbudget voor 2009 met 1 miljoen euro kunnen verhogen tot 25,6 miljoen. Dit bedrag is volledig bestemd voor cultuur en natuurbehoud in Nederland en culturele projecten in Europees verband. De stijging is mede te danken aan de verhoogde bijdragen van de BankGiro Loterij (13,9 miljoen euro) en De Lotto (4,8 miljoen euro). Ook het budget van de 241 CultuurFondsen op Naam is gestegen: van 3 naar 3,2 miljoen euro. Hiermee is het Prins Bernhard Cultuurfonds het grootste cultuurfonds van Nederland.

Wat doet het Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt per jaar ruim 3.500 projecten. Bij het fonds kunnen aanvragen worden ingediend voor financiële ondersteuning voor initiatieven op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland. In 2008 steunde het fonds bijvoorbeeld de restauratie van de Obrechtkerk en de kunst in de kerk, de productie 'Walking' op het Oerol Festival en het onderzoek naar de effecten van ontgronden ten behoeve van natuurbeheer in Nederland. Het fonds is ook actief op het gebied van fondsenwerving; donateurs, de Anjeractie (collecteweek) en de CultuurFondsen op Naam dragen elk jaar fors bij aan het activiteitenbudget.

Over de BankGiro Loterij en De Lotto

De BankGiro Loterij kan jaarlijks dankzij haar deelnemers vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Deze kunnen hiermee bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties uitvoeren. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Bij De Lotto zijn verschillende spellen ondergebracht, waarvan de Lotto (spel met de gele balletjes) en Krasloten de bekendste zijn. De opbrengsten van De Lotto komen al ruim veertig jaar ten goede aan sport en goededoelenorganisaties in Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is sinds 1971 een van de vaste beneficianten van de BankGiro Loterij en sinds 1960 van De Lotto.





http://www.cultuurfonds.nl




Prins Bernhard Cultuurfonds