Gemeente Zandvoort


Voldoende ruimte voor woningen in Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland meldt vandaag het navolgende - De belangrijkste conclusie van de Monitor Woningbouw, waarvan Gedeputeerde Staten op 3 februari jl. kennis hebben genomen, is dat er voldoende woningbouwmogelijkheden zijn in Noord-Holland om het groeiend aantal huishoudens onderdak te bieden. Het is wel belangrijk dat de gemeentelijke plannen op korte termijn tot uitvoering worden gebracht.

Afspraken
Tussen rijk, provincies en gemeenten bestaan afspraken over de groei van het aantal beschikbare woningen. Uitgangspunt is de verwachte groei van het aantal huishoudens in Noord-Holland. Uit de Monitor Woningbouw 2008 blijkt dat er voldoende gemeentelijke woningbouwplannen en voorgenomen bouwlocaties zijn om die afspraken na te komen. Niet alle plannen komen echter (op tijd) tot uitvoering. Tijdens het traject van voorbereiding, goedkeuring en beroepsprocedures valt een deel van de plannen af of loopt onnodige vertraging op. Ook de kredietcrisis zal een negatief effect hebben op een spoedige uitvoering van bestaande projecten. Gedeputeerde Ruimtelijke Inrichting Ton Hooijmaijers: "Om aan de vraag naar woningen te kunnen blijven voldoen onderzoeken wij samen met de Stadsregio Amsterdam welke projecten versneld uitgevoerd kunnen worden".

Noord-Holland Zuid
Voor Noord-Holland Zuid is afgesproken dat tussen 2000 en 2020 het aantal beschikbare woningen toe moet nemen met 155.000. Dat is als volgt over de regio's verdeeld:

IJmond9.000
Zuid-Kennemerland 7.000
Zaanstad 9.000
Waterland 13.000
Gooi & Vechtstreek 13.000
Amsterdam 72.000
Amstel-Meerlanden 32.000

Tot en met 2007 zijn er ruim 51.000 woningen bijgekomen. Dat is 33% van de totale opgave. Bij een gelijkmatige jaarlijkse groei zou na 8 van de 20 looptijdjaren 40% gerealiseerd moeten zijn. De groei blijft dus achter bij de afspraken. De provincie zet daarom samen met de Stadsregio Amsterdam de inspanning voort om nieuwe, binnenstedelijke, bouwlocaties te onderzoeken en stagnerende bouwprojecten vlot te trekken.

Noord-Holland Noord
Voor Noord-Holland Noord is afgesproken dat tussen 2004 en 2014 het aantal beschikbare woningen moet toenemen met 34.500, als volgt verdeeld over de regio's: Kop van Noord-Holland7.500
West-Friesland11.900
Noord-Kennemerland15.100

Tot en met 2007 zijn er 9.893 woningen bijgekomen. Dat is 29% van de totale opgave. Bij een gelijkmatige groei zou dat 40% moeten zijn. De groei van het aantal huishoudens in het noordelijke deel van de provincie is echter lager dan bij het vaststellen van de woningbouwopgave in 2004 werd verwacht. In overleg met gemeenten, corporaties en ontwikkelaars zullen afspraken gemaakt worden om de bestaande woningvoorraad meer te doen aansluiten bij de huidige vraag. Acties van de provincie zullen zich hier vooral richten op aanpassing en uitbreiding van de bestaande woningvoorraad.